Jókor jön

2022.11.25. 11:30

Jelentős kormányzati segítséget kap a turizmus

A hat új intézkedéssel a szektornak szeretnének kedvezni.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi években súlyosan megtépázott ágazat támogatása érdekében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére a kormány átfogó csomag keretében hat olyan intézkedésről döntött, amely nagymértékben enyhíti a turisztikai vállalkozások terheit, javítja gazdasági helyzetüket és egyúttal segíti napi működésüket is. 

Az intézkedések érintik a turizmusfejlesztési hozzájárulást, a munkaidőkeretet, a SZÉP Kártya szabályozást, az NTAK-adatszolgáltatást, a VIZA-adatszolgáltatást, és a szálláshely-minősítést. 

Szükség is volt rá, hiszen a magyarok utazási kedve továbbra is töretlen a szallas.hu szóvivője szerint. 

„Egyelőre nem látszik a visszaesés, meglepően magas az idei év foglalásainak száma” – nyilatkozta portálunknak Kelemen Lili szóvivő.

Arra is rámutatott: több foglalás van bent, mint tavaly. Ezt azzal magyarázta: az emberek, ameddig tudnak, mennek pihenni függetlenül attól, hogy mennyibe kerül. 

„A partnerek is ki tudják elégíteni az igényeket, ugyan vannak olyan szállodák, amelyek bezárnak, de a döntő többség nyitva lesz” – mutatott rá. 

Az érdeklődést tekintve azt látni: már most sem lehet  több megyénkbeli szállodába foglalni év végéig, mert megteltek a szálláshelyek.

Nem kell hozzájárulást fizetniük

A kormányzati csomag részleteit érintve: a szektorban működők terheit csökkenti, hogy 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra nem kell sem megállapítani, sem bevallani, sem pedig megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást (TFH). Ennek köszönhetően több milliárd forint marad a szolgáltatóknál. A Munka törvénykönyvében alapesetben biztosított 4 hónap helyett, a munkáltató a hatékony és rugalmas munkaidő-szervezés biztosítása érdekében a turizmus ágazatban dolgozóknak ismét legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendelhet el.

A SZÉP kártya továbbra is dominál

A SZÉP Kártya a belföldi turizmus ösztönzésének egyik legfontosabb eszköze, alapvető célja a turisztikai szolgáltatók forgalmának növelése, rentábilis működésének elősegítése. Ezt a célt erősíti, hogy javaslat készül a SZÉP Kártya alszámláinak megszüntetésére, összevonására. Jelentős kedvezmény, hogy 2023. július 1-re módosul a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásának kezdő napja. A fél éves halasztás hosszabb felkészülési időt biztosít a szolgáltatóknak az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékony kialakítására, a digitális átállásra, a szoftverek használatának elsajátítására.

Részben mentesülnek az okmánybeolvasás alól

További könnyebbség a szálláshely-szolgáltatók napi működéséhez, hogy 2023. december 31-ig továbbra sem szükséges a 14 év alatti vendégek okmányainak adatait beolvasni. A kormány korábban már mentesítette a szolgáltatókat ez alól, ez az intézkedés marad érvényben a jövő év végéig. 

Szintén segítség, hogy a 2021. december 31-ig nyilvántartásban szereplő és működő magán- és egyéb szálláshelyek esetében az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje 2024. január 1-re módosul. A halasztás az érintett szolgáltatóknak további felkészülési időt biztosít a szálláshely-minősítési eljárás lefolytatására. Az intézkedéseket a Magyar Közlönyben részletezik majd. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!