Szezon

2022.08.04. 07:00

Véghajrában a dinnyeszüret

Indokolatlan a leárazás a termelők és az agrárkamara szerint.

ÉM

Lehoczki Réka és Lehoczki Csilla termelők a medgyesi Lady dinnyefajtával

Fotó: Für Henrik

Véghajrájához közeledik a dinnyeszüret a megyében. A rendkívül sok öntözés ellenére az extrém magas hőmérséklet hatására sok helyen "felfőtt" a dinnye. Ez a minőség rovására mehet - mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. 

A termés összességében jónak ígérkezik. Bár a termésátlagok alacsonyabbak, mint a korábbi években, miközben a termelési költségek csaknem harmadával magasabbak - tette hozzá.

Tiltakoztak az árletörés miatt

Indokolatlan a szezon közepén letörni a dinnye árát, mert így nem fedezi a termelők költségeit - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete. 

Az érdekképviseletek azért tiltakoztak, mert az egyik nagy áruházlánc kilónként 149 forintért akarta árulni a dinnyét. Az akció - írták - csupán vevőcsalogató marketingeszköz, ráadásul félő, hogy olyan árversenyt indít be, amelyből a többi áruházlánc sem akar majd kimaradni. 

A közlemény szerint a magyar dinnye jövőjét veszélyezteti, ha a kereskedők nem veszik figyelembe a termelők érdekeit. A belföldi termőterület már most a felére zsugorodott az öt évvel korábbihoz képest, és ha így folytatódik, néhány év múlva külföldről lehet csak dinnyét venni, sokkal drágábban és gyengébb minőségben. 

Hosszabb távon csak akkor maradhat fönn a belföldi piac, ha a termelés javítására fordított beruházások meg is térülnek - tették hozzá.

A termés átlag alatti, ötszáz mázsa volt hektáronként - mondta el Nagy László, aki Hejőbábán termeszt dinnyét három és fél hektáros területen. Az idén a termelői árak 120-130 forint körül alakulnak kilogrammonként - ez tavaly 80 forint is volt.

A Búza téri piacon a magyar dinnye uralja a kínálatot. Van sima zöldhéjú, de kapható az erősebb csíkozású Rubin és a halványabb csíkokkal ellátott Colosseum - tudtuk meg. Az árak 350-400 forint körül mozognak kilónként, a sárgadinnyét pedig típustól függően 500 és 600 forintért mérik.

Egyedül a magyaroknak görög a dinnye

A görögdinnyének valójában semmi köze nincs Görögországhoz, egészen máshonnan származik. A görögdinnye elnevezés egészen egyedi Magyarországon, ugyanis a világon egyedül mi hívjuk „görögnek” ezt a termést – angolul „watermelon”, azaz vízdinnye -, ami még csak nem is gyümölcs, hanem egy, a tökfélék családjába tartozó édes, rendkívül magas víztartalmú zöldség, az uborka rokona.

A magyarok dinnyevásárlási szokásai alapján a piac egyébként két részre osztható. Egy tipikus magyar család 5-8 kilogramm dinnyét szeret venni egyszerre, ami a nagyobb kiskereskedelmi láncokban egy közepes méretű egész dinnyét ad ki. Ez a vásárlási szokás a magyar fogyasztók 80 százalékára jellemző, persze vannak eltérő ízlésű vásárlók is, akik például a minél nagyobb (akár 10-13 kilogrammos) dinnyét kedvelik, vagy a kisebb, 4-5 kilogrammosat vásárolják inkább. Érdekes módon a dinnye alakját és színét illetően (hosszúkás vagy gömbölyű, fekete vagy csíkos héjú) nem figyelhető meg egyértelmű magyar preferencia, az egyéni ízlés dönt (forrás: haszon.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!