Háború

2022.07.13. 07:00

Az alumíniumhiány majdnem rácsapta az ajtót a kábelgyárra

Az orosz-ukrán háború miatt alapanyagláncok szakadtak meg. A miskolci Fux Zrt.-nek is új források után kellett néznie.

Fotó: Vajda János

 A magyar gazdaság teljesítménye az orosz-ukrán háború kirobbanása előtti hónapokban – a pandémia okozta gondok ellenére – kedvezően alakult, és ez a tendencia jellemezte Borsod-Abaúj-Zemplén gazdaságát is. A háború kitörése és elhúzódása azonban súlyosbította a helyzetet. Az képes talpon maradni, aki hatékonyan alkalmazkodik az új körülményekhez.

Alapanyagárak az egekben 

Az energiaárak emelkedése, alumíniumhiány majd drasztikus drágulás, és az alapanyag ellátási láncok megszakadása – ezekkel a súlyos problémákkal szembesült a miskolci székhelyű Fux Zrt. menedzsmentje a háború kitörését követően. Barkóczi István, a kábelgyártással foglalkozó társaság tulajdonos vezérigazgatója kérdésünkre kijelentette: „A cég történetének talán legnehezebb éve az idei. Az elmúlt hónapokban ugyanis – miután a háború következményeként életbe léptek az Oroszország elleni büntetőintézkedések – szinte egyik pillanatról a másikra omlott össze az alumínium ellátás Európában, sőt – mondhatni – globálisan. Ez azért érintette érzékenyen a miskolci vállalkozást, mert alapanyagigényének 90 százalékát teszi ki az alumínium.  

A szankciók következményeként megszakadt a szállítás a Fux egyik fő beszállítójától, az orosz Rusal-tól, amely a világ második legnagyobb alumíniumvállalata. De a kisebb beszállítók is lehúzták a rolót, hiszen az ő legfőbb partnerük is az orosz óriáscég volt. És akkor még nem beszéltünk az acélpiacról, amelyet az ukrán acélmű lebombázása rengetett meg. Mindezek következtében az alapanyagok világpiaci ára rövid időn belül az egekbe szökött.

Velük van a bizonytalanság 

„Volt olyan időszak, amikor úgy tűnt, hogy a háború következményei teljesen felborítják terveinket, veszélyeztetik a működésünket” – mondta Barkóczi István. Hozzátette: „Most egy kicsit már jobb a helyzet, mert bejöttek az afrikai és arab országok fémei, de amíg a háború tart, velünk lesz a bizonytalanság is.” 

Megtudtuk, a Fux kereskedői az elmúlt hónapokban azon dolgoztak, hogy Európa határait átlépve megtalálják az új alapanyag beszállítókat. Nem túlzás azt mondani, hogy ezzel a problémával keltek és feküdtek, de a több hétig tartó megfeszített munkának köszönhetően mostanra sikerült megoldást találni: Szaúd-Arábiából és Afrikából vásárolják az alumíniumot. 

Bizonytalanság és kézivezérlés 

El kell azonban mondani, hogy ezzel a gondoknak csak az egyik felét oldották meg, hiszen még ott voltak a lekötött tendereik, amelyeket a szerződések aláírásakor rögzített árakon sajnos már nem tudták teljesíteni. Következtek az újratárgyalások. Meg kellett győzni többek között a német, osztrák, cseh partnereket, hogy – kialakult világpiaci helyzet miatt – csak áremeléssel szállíthatók le a vállalt mennyisségek.  

Barkóczi István tájékoztatása szerint, kemény tárgyalások után, mostanra vevőik 80-90 százaléka elfogadta az emelt árakat. Az új, nyertes tenderek szerződéseiben pedig már szerepel egy fontos mondat, amelynek lényege: váratlan események esetén újra tárgyalják a feltételeket. A szakember hangsúlyozta, ez nem egyedi eset, ma már szinte minden ágazatban így járnak el, hiszen a termeléshez kapcsolódó területeken nagymértékű az áremelkedés, amihez szinte naponta kell alkalmazkodni. Röviden: bizonytalanság és kézivezérlés a jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!