online vásárlás

2021.04.14. 07:00

Adókötelesek az EU-n kívülről rendelt csomagok is

A nem uniós tagállamból rendelt kis értékű áruk után is forgalmi adót kell fizetni júliustól.

Méhes László

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió tagországaiban, így Magyarországon is megszűnik július 1-jétől az unión kívüli országokból érkező 22 euró alatti értékű áruk áfamentessége, 150 eurós értékig a termékek behozatala azonban továbbra is vámmentes marad. A vámeljárások automatizált elvégzésére készül a Magyar Posta.

Kis értékben

A felmérések azt mutatják, hogy az elmúlt években mérsékelten emelkedett azok aránya, akik rendeltek már külföldi webáruházból. Míg 2018-ban a vásárlók majdnem kétötöde rendelt árut az országhatáron kívülről legalább havonta egyszer, addig 2020-ban csupán negyedük tett így – derült ki a Reacty Digital és az eNET Internetkutató tavaly év végi elemzéséből.

Értékelésük szerint a külföldi vásárlás esetén a kisebb kosárérték a jellemző, ami legtöbbször 3000 forint alatt marad. A más országban működő online üzletből rendelők vásárlásaikat legtöbbször azzal indokolták, hogy olcsóbban juthatnak hozzá a termékekhez, illetve olyan dolgokat is megvásárolhatnak, amik Magyarországon nem elérhetők. Vásárlási kedvüket nyilvánvalóan növelte az is, hogy az Európai Unión kívülről érkező áruk 22 eurós – mintegy 8000 forintos – összeghatárig vám- és áfamentesek voltak, míg a 22 és 150 euró közöttiek után vámot nem, csak forgalmi adót kellett fizetniük.

Kiegyenlítés

A vámhatárokon átnyúló online kereskedelemben jelenleg érvényes megengedő rendelkezés a hazai adóhatóság szerint jelentős bevételkiesést eredményezett a hazai és az uniós költségvetésben, miközben indokolatlan előnyt biztosított az unión kívüli kereskedőknek. Értékelésük szerint az, hogy júliustól értéktől függetlenül minden egyes termék után fogalmi adót kell fizetni, kiegyenlítettebbé teszi a versenyt az uniós és a nem uniós vállalkozások között.

A 150 euró alatti árukra vonatkozó vámmentességi kedvezmény viszont továbbra is érvényben marad, kivéve ebből a körből az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket. Az árutartalmú küldeményekre ugyanakkor minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.

Automatizálnak

A kisebb értékű árut tartalmazó csomagok többségét a Magyar Posta kezeli. Az unión kívüli, úgynevezett harmadik országból származó küldemények a Nemzetközi Posta Kicserélő Központba érkeznek, ahol azokat a jelölt érték szerint különválogatják. Az uniós áfaszabályok bevezetése után erre már nem lesz mód, mivel minden árutartalmú küldeményt le kell vámoltatniuk, ami akár százszorosára is növelheti számukra a napi vámeljárások számát.

A változásra a Posta ezért jelentős informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül, amelynek célja, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és gyors legyen – közölte a társaság. A vámügynöki szolgáltatás díját a terveik szerint a termékértékhez igazítva, sávosan állapítják majd meg. A majdani ügyfelek számára elsődlegesen az online fizetést ajánlják, amelyhez kedvezményt is biztosítanak.

A Magyar Posta ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy minden online rendelés esetén, de a vámeljárás miatt az Európai Unión kívüli rendeléskor különösen fontos – a pontos címadatok mellett – az elektronikus elérhetőségek megadása is. Gördülékenyen csak a megfelelő adatok birtokában tudják majd automatikusan lefolytatni a vámeljárást, majd a fizetést követően a szabályok szerint kézbesíteni a küldeményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!