fizetés

2021.04.21. 07:00

A költségvetés emelte a bérszínvonalat

Januárban 411 ezer forint volt a hazai bruttó fizetés, de a valósághoz inkább a reálkeresetek alakulása áll közelebb.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A bruttó átlagkeresetek 2017. január óta 50,4 százalékkal nőttek, ezzel szemben a reálkeresetek viszont csak 32,9 százalékkal – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) januári gyorsjelentéséhez mellékelt grafikonból. A lényeges különbség magyarázata a havi középátlagot jelző mediánbéradatok beemelése a statisztikába. Ez pedig arra utal, hogy az alkalmazottak felének a fizetése elmarad a hivatalos átlagtól.

Orvosok, bírák, ügyészek

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 2021 januárjában elérte a 411 ezer forintot, közfoglalkoztatottak nélkül számolva a 421 700 forintot – közölte a KSH. A kedvezmények nélkül számolt nettó bér e szerint 273 300 forint körül alakult.

A növekedés üteme a megfigyelt területeken azonban jelentős eltérést mutat. A vállalkozások körében alacsonyabb, 8,5 százalékos emelkedést mértek, míg a költségvetési szférában – a KSH magyarázata szerint többek között az orvosi béremelésekkel, a bírák, ügyészek és a bölcsődei dolgozók illetményemelésével összefüggésben – az átlagot jelentősen meghaladó, 13,3 százalékos volt az emelkedés. A közfoglalkoztatásban viszont éves összevetésben csupán 400 forinttal kerestek többet idén januárban, mint tavaly.

Élen a pénzügyiek

A hazai nettó átlagkereset az év első hónapjában a kedvezményeket is figyelembe véve 280 500 forintot ért el. A rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi külön juttatás nélküli – bruttó fizetést ez alapján a KSH 390 200 forintra becsülte, ami 9,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A vállalkozásoknál ez 423 800, a költségvetésben 386 800, a nonprofit szektorban 362 900 forintot jelentett.

A felmérésből kiderül, hogy legjobban a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban alkalmazottakat fizetik meg – bruttó átlagbérük meghaladja a havi 714 ezer forintot –, míg a legkevesebbet a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén dolgozók visznek haza, átlagosan 247 ezer forintot.

A nemek közötti különbség a fizetések alakulásában is tetten érhető. A teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 447 ezer, a nők esetében 375 ezer forint a bruttó átlag, ami a férfiaknál 9,2, a nőknél 10,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

A KSH számítása szerint a reálkeresetek összességében 6,6 százalékkal emelkedtek, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 2,7 százalékos növekedése mellett.

Borsodi bérolló

A keresetek alakulásáról szóló idei első számok még nem tükrözik a minimálbér és a szakmunkás bérminimum február 1-jétől kötelező 4 százalékos emelését, sem a területi adatokat. Utóbbit negyedévente közli a hivatal. Beszédes azonban az országos és a Borsod-Abaúj-Zemplénre vonatkozó, 2020. évi átlagbér összevetése: a megyei 312 ezer forintos havi bruttó közel 100 ezer forinttal maradt el a tavalyi nemzetgazdasági átlagtól, ami 403 ezer forint volt. A jelentős mértékű eltérésre a kistérségek és a gazdasági központokban elérhető keresetek közötti eltérések adhatnak választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!