új minősítés

2021.03.08. 15:00

Tudományos és Technológiai Park lett a Miskolc Déli Ipari Park

A Miskolc Déli Ipari Park részére az Innovációs és Technológiai Minisztérium „Tudományos és Technológiai Park” címet ítélt meg, cikkünkből kiderül, ez mit jelent.

Bacsó István

Fotó: Vajda János

Két zöldmezős ipari park is létrejött Miskolcon, a város északi részén található Miskolci Ipari Park 2006-ban, míg a város déli részén elhelyezkedő Miskolc Déli Ipari Park 2009-ben. Ez utóbbi park területét 95 hektárról 247 hektárra bővítette a tulajdonos Miskolc Holding Zrt. Az ipari parkok célja, hogy vonzó környezetet biztosítsanak a vállalatoknak a letelepedéshez mind infrastrukturálisan, mind a szabályozási környezetet tekintve.

Mit jelent az új minősítés?

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapott tájékoztatás szerint „az ipari parkokon belül a »Tudományos és Technológiai Park« minősítés 2013. március 1-től létezik, és olyan ipari parkot jelöl, amely elsődlegesen tudásintenzív, technológiai innovációval foglalkozó vállalkozások fejlődésének elősegítésére jött létre, vagy ilyenként működik”.

A Tudományos és Technológiai Park koncepció a betelepült vállalkozások együttműködésére, a felsőoktatási intézményekkel kialakított duális képzési modellre, a parkban folyó magas hozzáadott értékű kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységre, valamint a startupok (induló kisvállalkozások) betelepítésére épül.

Befektetésösztönzés

Kiemelt cél a befektetésösztönzés, a technológiai innovációval foglalkozó vállalkozások fejlődésének elősegítése, amelynek feltételeit hatékonyabban meg lehet teremteni azáltal, hogy a parkokba nagy számú tudás­intenzív K+F- és termelőtevékenységet egyaránt végző vállalat betelepülhet. Az ipari park a munkahelyteremtésen túl – többek között a kutatás-fejlesztés tevékenységre épülve – nagyobb hozzáadott érték előteremtéséhez járul hozzá, és így a versenyképesség jelentős növeléséhez.

A minisztériumtól megtudtuk, hogy megyénkben jelenleg 16 ipari park található, melyek közül kettő (a Miskolc Déli és a Sajóbábonyi Vegyipari Tudományos és Technológiai Park) rendelkezik „Tudományos és Technológiai Park” minősítéssel. A többi 14 park hagyományos ipari parkként működik, számos szinte teljes kihasználtsággal.

A Miskolc Déli Tudományos és Technológiai Parkhoz eddig 16 vállalkozás csatlakozott. Az új minősítés, amely számos új pályázati és együttműködési lehetőséget is megnyit, nagy lendületet adhat a miskolci parkba betelepülő vállalkozások számára, és elősegítheti, hogy további magas hozzáadott értékű cégeket tudjon Miskolc erre a területre vonzani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!