hitel

2021.02.11. 16:00

A személyi kölcsön kockázatos lehet

Lakáshitel-felvételnél az otthonteremtési támogatás és a babaváró biztosabb fedezet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kockázatosak azok a lakáshitelek, amelyeknél az önerőt az ügyfél személyi kölcsönből fedezi – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelfelvételnél önrészként is felhasználható babaváró kölcsönt és az állami családi támogatásokat azonban megbízhatónak és elfogadhatónak tartják.

A fogyasztók biztonsága érdekében az MNB változatlanul a felelős hitelezői magatartással ellentétesnek tartja azokat a lakossági jelzáloghiteleket, amelyeknél az ügyfél önerejét az általa felvett személyi kölcsönnel biztosítja. A hitelintézetek felé ezért elvárásként fogalmazták meg annak megakadályozását, hogy üzletfeleik újabb kölcsönök felvételével teremtsék elő egy másik hitel fedezetét. A magasabb kockázat értékelésük szerint azokban az esetekben is fennáll, amelyekben a kliens jövedelme a hitelfelvételkor egyébként lehetővé tenné a nagyobb eladósodottságot.

A hitelintézetek a jegybank elvárásai alapján csak kivételes esetekben dönthetnek kedvezően egy jelzáloghitel-kérelemről, ha az ügyfél személyi hitelt mutat fel önerőként.

Az egyéb hiteleket is nézik

Ha mégis pozitív döntés születik, akkor ezen ügyleteknél is elvárás, hogy a bankok a fogyasztónak a legkedvezőbb árazású és legkevésbé kockázatos jelzáloghitelt ajánlják fel. A bírálat során a Központi Hitelinformációs Rendszer segítségével is tekintsék át a hiteligénylők és az adóstársak hitelképességét, jövedelmi és pénzügyi helyzetét, esetleges egyéb hiteleit. Mérjék fel, hogy a bírálatot megelőző 90 napban a lakáscélú jelzáloghitelt igénylők vettek-e igénybe – és ha igen, milyen összegű – személyi hitelt, akár más hitelnyújtón keresztül.

Az adósságfékszabályokban foglaltakkal összhangban a hitelintézetek a babaváró hitelek összegének 75 százalékát beszámíthatják önerőként a lakáshitel-kérelmek esetében. Természetesen a családi otthonteremtési kedvezményekhez kötődő egyszeri, a gyermekek után járó és vissza nem térítendő kedvezmények, illetve a nagycsaládosok gépjárműszerzési kedvezménye sem növelik az ügyfelekkel kapcsolatos kockázatokat, így ezek teljes összegét is figyelembe vehetik önerőként a bankok – fogalmazta meg az MNB.

(A borítóképen: Átgondolást és megfontolt döntést igényelnek a banki kölcsönügyletek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!