ingatlan

2020.11.28. 07:00

Átmeneti lejtmenet az ingatlanpiacon

Az idei, országos 35-40 százalékos visszaesés után jövőre a fellendülésre lehet felkészülni.

Pap Gyula

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Ugyan az elmúlt 4-5 év ingatlanpiaci szárnyalása a világjárvány miatt idén megtört, az éves eredmények elmaradnak a tavalyitól és a várakozásoktól, de a kilátások határozottan jók: nem kizárt, hogy egyéves szünet után a fejlődés a korábbinál is magasabb ütemben folytatódhat.

Takács Ernő, a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő, Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke elmondta: felemás évet zárt az ingatlanfejlesztési piac. A koronavírus-járvány megrázta ezt az ágazatot is, így a számok a legtöbb területen jelentősen elmaradnak a várttól, vannak azonban kifejezetten jól teljesítő szegmensek – például a logisztika – és a kilátások is biztatóak: az ágazat szereplői V alakú felpattanásra számítanak – írja a portfolio.hu.

Kedvezőbb mutatók

Az elnök beszámolt róla, hogy az ingatlanbefektetési volumen 35-40 százalékkal esett vissza a tavalyihoz képest, a tervezett, előkészítés alatt lévő fejlesztések jövőre kedvezőbb mutatókat vetítenek előre.

– 2021-re az ágazat ledolgozhatja majd az idei visszaesését, amelynek főleg technikai okai vannak: miután praktikusan az év fele lezárásban telt el, így érdemi tranzakciókat nem lehetett véghez vinni. A március előtt elindított, majd a pandémia elleni intézkedések hatására befagyasztott fejlesztéseket azonban a beruházók ismét kezdik felmelegíteni – mondta Takács Ernő.

Az egyes alpiacokat eltérően érintette a pandémia, az irodapiacon kivárás és a jövő újragondolása zajlik, ebben a szegmensben ugyanis maradandó változásokat hozhat a járvány: új igényeket az irodák iránt, beépítve a nagyobb arányú home ­office választását. A megkezdett építkezések ugyanakkor – esetenként kisebb fennakadásokkal – folytatódtak, projektek elnapolására csak a hotelpiacon van példa. A nemzetközi turizmus 2021-ben várható újraéledésével ismét markáns fejlődés előtt állhat ez a szegmens is. A logisztikai terület a járvány hatására átalakuló fogyasztási szokások egyértelmű nyertesei közé tartozik, a lakáspiacon pedig a kormányzati intézkedések – 5 százalékos áfa, ­csokbővítés – adhatnak új impulzust a fejlesztőknek, a már most is jelentős kereslet mellett – sorolta az elnök.

Megyei tendenciák

A megyei ingatlanpiaci helyzetről, a helyben érvényesülő hatásokról Végső Tibort, a Végső Ingatlanügynökség vezetőjét kérdeztük. – A növekedést illetően hasonló a véleményem, hiszen számos kormányzati döntés segítette az ágazatot, az áfakönnyítés, illetve az illetékmentesség élénkítő hatással lehet a piacra – mondta el a szakember. – Jelentős mértékű visszaesést a saját állományunkat tekintve a megyében nem érzékeltünk, legfeljebb öt-tíz százalékos csökkenés volt átmenetileg tapasztalható. Ez is inkább tavaszra volt jellemző, utána élénkülés mutatkozott. Most tapasztalható egy csökkenő érdeklődés, de ez inkább a kivárás miatt van – ismertette a trendeket. Megnőtt a szállás jellegű ingatlanokra az igény, az állami támogatásoknak köszönhetően is. Ma is érzékelhető például Tiszaújvárosban, hiszen konténervárost voltak kénytelenek létrehozni, hogy kiszolgálják a megugrott keresletet – világította meg a helyzetet Végső Tibor.

Jövőre lakáspiaci bumm

Az új lakások piacán az idei évben nagyon kevés új projekt indult el, a fellendülést az 5 százalékos újlakás-áfától várják a fejlesztők. A kibővített otthonteremtési programnak, az 5 százalékra csökkenő újlakás-áfának jelentős élénkítő hatása lesz az IFK elnöke szerint, aki emlékeztetett rá, hogy a 2016 és 2019 közötti időszakban a kedvezményes lakásáfának köszönhetően többszörösére nőtt az éves kiadott lakásépítési engedélyek száma, majd az átadott lakásszám is évről évre jelentősen bővült. A fejlesztésekre hektikusan ható, időszakos szabályozás helyett közép- és hosszú távon kiszámítható környezetre lenne szükség a megfelelő befektetői döntések meghozatalához, hiszen egy nagyobb társasház felépítése a telekvásárlástól az átadásig akár négy évig is eltarthat. Az áfacsökkentés miatti kínálatbővülés mérsékelheti majd az árakat, de középtávon azonban ha lassuló ütemben is, de folytatódni fog az új lakások drágulása a szakértők szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!