Gazdaság

2020.10.14. 07:00

Óvatosság van a pénzpiacon

A lakáshitel iránti érdeklődés a járvány ellenére alig csökkent.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A lakossági hitelpiacon továbbra is látható a háztartások koronavírus-járvány miatti óvatossága. A lakáshiteleknél kevésbé, a személyi kölcsönöknél sokkal jobban – derül ki a money.hu legfrissebb jegybanki adatokat feldolgozó összeállításából.

Felemás a kép

Az év első nyolc hónapjában 596,7 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a bankok, ami 1 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ez kedvező eredményt jelent, ám a részletes adatokból látszik, hogy az államilag támogatott lakáshitelek tartják a stagnálás közelében a piacot. Az államilag támogatott lakáshitelek összege az év első nyolc hónapjában ugyanis megközelítette a 98 milliárd forintot, ami 59 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.

„A bizonytalan járvány- és gazdasági helyzet miatt a járvány előtt még hitelfelvételt tervező háztartások egy része elhalaszthatja a nagyobb beruházásait, legyen szó hitelből történő lakásvásárlásról, lakásfelújításról. A háztartások egy része pedig a legutóbbi bejelentések miatt várhat a hitelfelvétellel, az elmúlt hetekben megjelent, konkrétumokat még nem tartalmazó információk szerint ugyanis az állami lakástámogatási program bővülhet a következő időszakban” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Az állami támogatású lakáshiteleknél idén látható kiugró, 59 százalékos bővülésben szerepet kap a bázishatás is. Vagyis az, hogy tavaly júliusban bővült a támogatott hitelre jogosultak köre: azóta a kétgyermekes családok is igényelhetik használt lakás megvásárlására a maximum 10 millió forintos lakáshitelt, ez pedig jelentősen megdobta az új szerződések összegét.

A lakáshitelek idei minimális visszaeséséhez képest a személyi kölcsönöknél már jóval látványosabb hanyatlás látható. Az első nyolc hónapban 234,9 milliárd forint összegben kötöttek személyikölcsön-szerződést a bankok, ez 38 százalékos visszaesést jelent az előző év első nyolc hónapjához képest. A személyi kölcsönök volumenének csökkenése szintén a háztartások óvatosságára utal.

(A borítóképen: Személyi kölcsönt sokkal kevesebben vesznek fel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!