Mezőgazdaság

2020.10.07. 19:30

Megvan a kiváló évjárat lehetősége a szőlőkben

Tokaj-Hegyalján a szüret elején járnak, egyes dűlőkben a furmint és a hárslevelű szüretelése megkezdődött.

Szaniszló Bálint

Forrás: HNT

A tavalyi évhez képest minden borvidéken később kezdődött az idei szőlőszüret.

A szárazság, illetve a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható – mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

Az árak valamivel magasabbak

A minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége. A szőlőárak országosan a tavalyihoz képest valamivel magasabbak, némely vörösboros borvidékeken jelenleg is zajlanak egyeztetések a felvásárlási árakról.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a szüret felénél úgy látja, hogy a maximális terméshozam 2020-ban 3,5-3,6 millió mázsa körül alakul, ami megközelítőleg 2,2-2,5 millió hektoliter bor előállítását vetíti előre. Ez a mennyiség nemcsak a múlt évi 2,7 millió hektolitertől marad el, de az előzetesen becsült mennyiségtől is.

Átlagos a mennyiség

Tokaj-Hegyalján a szüret elején járnak, a korai fehér fajták, mint a sárga muskotály és a kabar szedése lassan a végéhez közeledik. Ugyanakkor egyes dűlőkben a száraz fehérbor alapjául szolgáló furmint és hárslevelű szüretelése megkezdődött.

Még a munka nagyja előtt állnak a borvidéken, de az aszúsodás már szépen beindult, a szőlő magas mustfokkal rendelkezik, ezért ígéretes évjárat várható. Most úgy tűnik, hogy mennyiségét tekintve átlagosnak mondható az idei év, de a végső eredményre várni kell.

(A borítóképen: Légli Ottó a fagyra és szárazságra panaszkodik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!