Gazdaság

2020.10.06. 18:00

Csúcstechnológia Miskolcról

Elkészült a 75 milliomodik önindító a SEGA cégcsoport miskolci gyárában.

Szaniszló Bálint

„A kormány célja, hogy a magyar gazdaság sikeresen alkalmazkodjon a negyedik ipari forradalom, az Ipar 4.0 által teremtett új kihívásokhoz” – fogalmazott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn Miskolcon, az autóipari beszállítócég, a Starters E-Components Generators Automotive Hungary Kft., (SEGA) gyárában, miután a gyártósoron elkészült a 75 milliomodik gépjármű-önindító.

Magyar, high-tech és zöld

A miniszter hangsúlyozta, hogy ma már nem képzelhető el versenyképesség anélkül, hogy a technológiai forradalomhoz ne alkalmazkodjon az ország: „Egyértelmű, hogy a korszerű tudás alkalmazása a versenyképesség kulcsa, a jövő magyar, high-tech és zöld.” Palkovics László utalt arra, hogy az ipari termelés területén ma már digitalizált termelési láncok működnek, kiberfizikai rendszerek jönnek létre, ahol a gépek és az emberek munkája egymást egészíti ki, gyors ütemben terjed a robotika és az automatizáció.

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány határozott törekvése a járványveszély alatt is, hogy a digitalizációval több új, magas hozzáadott értéket termelő munkahely jöjjön létre, mint amennyi megszűnik.

Elhangzott, hogy a SEGA csoport a régió egyik legnagyobb munkáltatója, másfél évtizede működik a miskolci telephelye, amely a konszern legnagyobb logisztikai központját és legnagyobb európai gyárát foglalja magába. A következő években a társaság további innovatív beruházásokkal és telephelyépítéssel járul hozzá a térség gazdasági fejlődéséhez.

Palkovics László kiemelte, hogy a kormány éppen olyan stratégiai partnerekkel kíván szövetséget kötni, mint a SEGA, hiszen Magyarország egyik kitörési pontja a céghez hasonlóan a high-tech gyártás meghonosítása.

Kiegészítik egymást

Varga Judit igazságügyi miniszter, a Miskolci Egyetem kuratóriumának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre inkább egymásra találnak az innováció iránt fogékony ipari befektetők és az ehhez magas színvonalon kiképzett mérnököket kibocsátó felsőoktatási intézmény. Kiemelte, hogy a SEGA mérnökei közül sokan oktatnak a Miskolci Egyetemen, ahonnan sok hallgató érkezik ebbe a gyárba elmélyíteni gyakorlati tudását. Az egyetem tudásbázisa a térség fejlődésének szolgálatában áll.

Fejlődési potenciál

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az ilyen cégek bizonyítják, hogy Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében óriási fejlődési potenciál van. Az ide jövő befektetők olyan környezetbe érkeznek, amely inspiráló számukra.

A SEGA Kft. árbevétele 2019-ben meghaladta a 394 millió eurót. A cég termékeinek túlnyomó részét EU-tagországokba exportálja. Adózás előtti eredménye 2019-ben csaknem 8,2 millió euró volt, mintegy 12 százalékkal haladta meg az előző évit.

(A borítóképen: Palkovics László, Csöbör Katalin, Varga Judit Inaki Calvo ügyvezetővel és Csonka Tamás osztályvezetővel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!