Lakáspiac

2020.09.29. 09:00

Lendületet kaphat a lakáspiac

A vidéki nagyvárosokban közel nyolcszáz új ingatlan vár eladásra. Új lehetőségek előtt az otthonteremtés.

Pap Gyula

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Lakásépítési bum­mot is hozhatnak a belengetett otthonteremtési és jegybanki programok – vélekedik az Ingatlan.com elemzésében Balogh László vezető gazdasági szakértő. Bár az elmúlt években felfutott az új lakások piaca, de a lakásállomány minőségének szinten tartásához, megújulásához szükséges 30 ezernél így is kevesebb épült. A 2013-as mélyponton alig több mint 7 ezer új lakást adtak át, tavaly már több mint 21 ezret, ám ez is elmarad az utóbbi két évtized 24 ezres átlagától. Elképzelhető, hogy a jövőben az állam újabb otthonteremtési programmal vagy akár jegybanki közreműködéssel adna lendületet az új lakások építésének. Az új lakások és házak piacán Budapesten közel 3 ezer ingatlan vár eladásra, a vidéki nagyvárosokban pedig majdnem nyolcszáz.

A fővárosban az új lakások átlagos négyzetméterára 871 ezer forint, Debrecenben 612 ezer, Kecskeméten 683 ezer, Miskolcon kevesebb mint 500 ezer forint.

A szakértő szerint az új lakások piacán elkezdett zárulni az árolló Budapest és a többi nagyváros között.

Balogh László, az Ingatlan.com szakértője kérdésünkre elmondta: adataik szerint jelenleg a megyében 49, Miskolcon pedig 30 új építésű lakás vár gazdára.

Árképző, hogy nincs elég mester

– Ezek a számok nyilván változnak és eltérőek lehetnek időszakonként, tapasztalatunk szerint ennél magasabbak – fejtette ki megkeresésünkre Végső Tibor a Végső Ingatlan­ügynökség részéről.

Szerinte Miskolcon 400 ezer és 500 ezer között mozog az új építésű lakások átlagos négyzetméterára, ez a piaci kereslethez képest magasnak mondható. Ezt közelíti – mintegy 100-150 ezres különbséggel – kedvező elhelyezkedés, kialakítás esetében a felújított lakások mutatója. Ennek az is az oka, hogy jelenleg rendkívül nehéz a felújításhoz megfelelő szakembereket találni, és a költségek sem prognosztizálhatóak nagy biztonsággal – jelezte a szakember.

Véleménye szerint a jelzett kedvezmények hatására akár komolyabban is meglódulhat a piac. Függ attól is, hogy a bankok hitelpolitikája hogyan alakul – tette hozzá.

Nem éri el a szintet

Bár Magyarországon legalább 30 ezer új lakásra van szükség a lakásállomány állapotának szinten tartásához és ennél is többre a megújuláshoz, ezt a szintet régóta nem éri el a piac. Az utóbbi években nőtt az új lakások száma, de a múlt év végén a kedvezményes lakásáfa búcsújával visszafogottabb lett a lakásépítési kedv – derül ki az elemzésből, amely több mint 4 ezer újlakás-hirdetés alapján vizsgálta a piacot.

Az elmúlt két évtizedben évente átlagosan közel 24 ezer új lakás épült, ám a kép abból a szempontból csalóka, hogy a kétezres években volt igazán komoly bumm. 2004-ben és 2005-ben több mint 40 ezer új lakással bővült az állomány, 30 ezer feletti szintre pedig legutóbb 2009-ben volt példa. Az akkori hitelezési és gazdasági válság viszont mélybe taszította az ingatlan-, ezen belül az újlakás-piacot – mondta el Balogh László. Hozzátette: a mélypont 2013-ban volt, akkor alig több mint 7 ezer lakást adtak át, 2019-ben viszont már több mint 21 ezret. Még így is messze van a piac a 30 ezres szinttől, ami az állomány minőségének fenntartásához szükséges. Másik oldalról azért lényeges, mert az elmúlt években a befektetők rengeteg lakást felújítottak, ami pozitív tényező.

Nullaszázalékos hitel

Lehetséges, hogy az új lakások piacán a jövőben változik a helyzet. Küszöbön áll a rozsdaövezeti lakásprogram (erről és az ehhez fűződő miskolci elgondolásokról a napokban írtunk hosszabban), amelynek keretében a nagyvárosokban kedvezményes áfával épülhet több ezer új lakás.

A gazdasági és kormányzati döntéshozók közelmúltban tett nyilatkozatai pedig arra utalnak, hogy elképzelhetőek újabb állami vagy esetleg jegybanki lépések a lakásépítések ösztönzésére.

A Matolcsy György jegybankelnök által bemutatott ötlet szerint a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével nullaszázalékos, tízéves futam­idejű hitelhez juthatnának az új, zöldotthont építők és vásárlók. Egyelőre még csak tervekben létező program élénkítheti a keresletet és kínálatot is, hiszen ebben a lakásfejlesztők is részt vehetnének.

Az Ingatlan.com-csoporthoz tartozó Money.hu kalkulációi alapján egy 10 millió forintos, 10 évre fix törlesztőrészletű lakáshitel esetében 3,62 százalékos kamattal a havi törlesztőrészlet jelenleg 99 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11,9 millió forint. Nullaszázalékos kamat esetében a havi törlesztőrészlet körülbelül 83 ezer forintra módosulna, amennyiben semmilyen hiteldíj nem terheli a konstrukciót.

A jegybankelnök által vázolt terv mellett az októbertől családügyekért felelős miniszteri posztra kinevezett Novák Katalin pedig szintén jelezte, hogy az eddigieknél nagyobb otthonteremtési program indulhat a jövőben.

A lakásépítések felfutása az újlakás-piac kínálati oldalának megerősítése szempontjából is kiemelten fontos. Enélkül ugyanis a többlettámogatások csak az árakat növelnék.

A lakásépítések ösztönzése viszont a gazdasági növekedést is elősegítheti az építőipari teljesítményen és az így létrejött munkahelyeken keresztül.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!