Mezőgazdaság

2020.09.10. 07:00

Az ideinél rosszabb évünk soha ne legyen

A napraforgónak már nem használna a csapadék, azonban a kukorica még örülne neki.

Pap Gyula

202008008 Báta Aratás illusztráció Fotós Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Forrás: MW

Fotó: Makovics Kornél

Gyakorlatilag befejeződtek a nyári aratási munkák; becslések szerint várhatóan mintegy 7,5 millió tonna lesz a nyári gabonatermés. Idén mintegy 4,7 millió tonna őszi búza termett, a belföldi felhasználás általában 2,5–3 millió tonnát tesz ki, így bőven jut exportra is. Az őszi búza vetésterülete – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján – idén közel 900 ezer hektárt, termésátlaga pedig hektáronként 5,28 tonnát tesz ki.

Az őszi káposztarepce és árpa aratása befejeződött: 311 ezer hektáron vetettek repcét, amely jelentősen megszenvedte az időjárást, így az össz­termés mintegy 781 ezer tonna – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A hosszan tartó tavaszi vízhiányos időjárás leginkább az őszi káposztarepcére fejtett ki negatív hatást, a növény hozama hektáronként 2,5 tonna, amely 18 százalékos visszaesés tavalyhoz képest, az össztermés pedig 10–12 százalékkal lehet kevesebb 2019-hez képest.

A kárbejelentések is jelentős növekedést mutatnak a tavalyi értékekhez mérten. 2019-ben ezen időszakban 139 ezer hektárra jelentettek aszálykárt, idén ez 312 ezer hektár.

Az elnök elmondta: ettől rosszabb évünk soha ne legyen. Pozitív meglepetést okozott az őszi árpa termés­átlaga, minősége azonban gyengébb, mivel alacsonyabb a fehérjetartalma. A repce az elmúlt időszak leggyengébb termését hozta 2,5 tonnás termésátlagával. Az őszi árpára tonnánként 43–47 ezer forint körül van kereslet,

a búza stabilan 50 ezer forint felett van, a malmi búza 54–55 ezer forint körüli áron, az őszi káposztarepce pedig 125–135 ezer forintos áron mozog. A nyugat-európai terméskiesés miatt lehet áremelkedés a piacon, Magyarországon mindig a világpiaci árak határozzák meg a gabonaárakat.

Érés fázisában

A kukorica és a napraforgó az érés fázisában járnak, előbbi a viaszérés, utóbbi a citromérés és a növényszáradás fenológiai fázisában. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra, valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot, így igazán jó termésben lehet bízni – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A napraforgónak már nem használna a további csapadék, azonban a kukorica még örülne neki.

(A borítóképen: Gyakorlatilag befejeződött a nyári aratás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!