Pénzügyek

2020.08.05. 14:00

Januártól akár egy forintot is fizethetünk majd kártyával

Újabb áttörés a bankkártyahasználatban. Jövő januártól a legkisebb összeg is fizethető egyetlen érintéssel.

Szaniszló Bálint

bankkártya, bankkártyás fieztés

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Magyarország készpénz elleni harcában jövő januártól újabb fordulat következik be: ott is lehet majd kártyával fizetni, ahol eddig nem lehetett, és akár egy forintot is kifizethetünk vele. Utóbbit készpénzben már nem lennénk képesek megtenni, lévén a legkisebb címletű pénz­érme Magyarországon az 5 forintos. A bankkártyás és átutalásos fizetés hazai nagyarányú felfutásához persze nagyban hozzájárult a koronavírus-járvány. Ez idő alatt sokan vásároltak a neten és a boltokban is az érintkezés- és emiatt fertőzésmentes kártyás fizetést preferálva. Még a korábbi PIN-kód nélküli öt ezer forintos értékhatárt is felemelték 15 ezer forintra. Ráadásul ez a kedvezmény meg is maradt.

Túl sok a pénz

Magyarországon a GDP-arányos készpénzállomány nemzetközi szinten is magasnak mondható, meghaladja a 14 százalékot. Kedvező tendencia, hogy a bankkártyás fizetések száma és forgalma masszívan emelkedik: az idei első negyedévben 1754 milliárd forintot tett ki, ami ötéves távlatban több mint 200 százalékos növekedést jelent, azaz megtriplázódott az összeg. Ez azt is jelenti, hogy az első negyedévben naponta 2,5 milliószor fizettek a magyarok bankkártyával.

Viszont a bankkártyás fizetés ellenfele, a készpénz is tartja magát: az egy készpénzfelvételre jutó összeg tavalyhoz képest 87 ezer forintra emelkedett, azaz 13 százalékkal nőtt.

A bankkártyás fizetés felfutása miatt egyre fontosabbá válik, hogy pontosan mekkora összeget kell fizetni a bankszámlacsomagért és a bankkártyáért. Ezek között óriási eltérések vannak, ezért rendszeresen érdemes megnézni, hogy melyik bank éppen milyen ajánlatokat biztosít a mindennapi bankoláshoz. Nem mindegy, hogy jövő januárban egy esetleges egyforintos kártyás kifizetésért mennyi díjat számol majd fel egy-egy pénzintézet.

Nehezen szokták meg

Péter a 60 feletti, de még aktív korosztályhoz tartozik, azok közé, akik éltek még abban az érában, amikor borítékban kapták meg a havi fizetést, és otthon a fiókban őrizték a pénzt. Nehezen szokott hozzá, amikor elkezdődött a fizetés átutalása. Eleinte – ekkor még nem volt bankkártya – azonnal elment a bankfiókba, és felvette a fizetését, majd betette otthon abba a bizonyos fiókba.

„Egy ideig, miután bevezették a bankkártyát, hasonló volt a forgatókönyv, de nem kellett bemennem a fiókba, mert az első utamba akadó automatából vettem föl a teljes fizetésem – emlékezett vissza. – Nehezen szoktam hozzá, hogy ott a zsebemben a plasztikkártya, amit lényegében ott használok, ahol akarok. Praktikusabb, egyszerűbb. Ma már alig hordok magamnál készpénzt, kártyával fizetek mindenütt, ahol lehet”, fogalmazott Péter.

Ódzkodnak

Az bizonyos tehát, hogy a vásárlásokban mindenképpen alapvető fordulatot hoz 2021. január 1-je. Jövőre ugyanis majdnem mindenhol lehet majd bankkártyával fizetni, ahol van online pénztárgép. Vagyis néhány kivételtől eltekintve a legtöbb üzletben. A vásárlók – egy-két kivétellel – örülnek a lehetőségnek.

„Nem szívesen hordok magamnál készpénzt. Megesett, hogy be akartam ugrani egy pohár sörre a presszóba, és már a pultnál, a kicsapolt sör előtt jöttem rá, hogy nem tudom kifizetni. A pultos jóindulata mentett meg. Ha lett volna kártyás fizetési lehetőség, akkor csak egy érintés, és kész” – magyarázta László.

Imre több vendéglátóipari egységet is működtet a megyében.

„Eddig nem kellett a kártyás fizetési lehetőséget fenntartani, de aki presszóba jár, az inkább készpénzzel fizet az eddigi tapasztalataim szerint – mondta. – Ha kell, beszerezzük, ami a kártyás fizetéshez kell, de egyelőre az a véleményem, hogy sok lesz a macera vele.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!