ingatlanpiac

2020.08.17. 16:00

Egyetemi albérlet aranyáron

Nincsenek könnyű helyzetben az albérletet kereső egyetemisták. Kínálat van, csak borsos áron.

Hegyi Erika

A kínálat bőséges

Forrás: ÉM-archívum

Néhány hete még azon izgultak a diákok, hogy felveszik-e őket a választott egyetemre, főiskolára, ma pedig újabb kihívás vár rájuk. Ha nem abban a városban tanulnak, ahol laknak, kollégiumot vagy albérletet kell keresniük. Ráadásul a járványhelyzet kiszámíthatatlan alakulása is bizonytalanságot szül. A Miskolci Egyetemre jelentkező diákok kedvező helyzetben vannak, hiszen itt bőven áll rendelkezésre kollégiumi férőhely, szám szerint 2000. Azonban nem mindenki szeret kollégiumban lakni, számukra marad az albérlet.

A Miskolci Egyetem Hallgatói Központja segít az albérletkeresésben is. Külön internetes oldalt üzemeltetnek, hogy az albérletet keresők és kínálók egymásra találjanak. Körülnéztünk ezen az oldalon, jelenleg 15 lakást kínálnak. A legtöbb az avasi városrészben található, hiszen ez van közel az egyetemhez.

Indul a hajrá

A legkedvezőbb kínálat fejenként 25 ezer forint havonta, de előre le kell tenni 2 havi kauciót. Lehet találni 30 ezer és 35 ezer forintért is szobát, azonban ha valaki egy egész lakást szeretne kivenni egyedül, akkor azért akár 90 ezer forintot is elkér a tulajdonos havonta. Az albérletkeresés egészen augusztus végéig tart, hiszen csak a napokban derül ki, kit vettek fel kollégiumba, és kit nem.

Kicsit távolabb

A legnehezebb helyzetben viszont azok vannak, akik a fővárosban tanulnak tovább szeptembertől. Budapesten ugyanis sokkal drágább az albérlet, mint Miskolcon. Az egyetemek közelében pedig augusztus közepén már nagyon nehéz megfelelő lakást vagy szobát találni.

Kiss Anita miskolci diák is a fővárosban folytatja a tanulást szeptembertől. Elmesélte, a Budapesti Műszaki Egyetemre vették föl. A 11. kerületben azonban nagyon drágák az albérletek, ezért Csepel központjában kerestek egy megfelelő lakást. Igaz, a 21. kerület nem az egyetem közvetlen közelében található, de HÉV-vel 15 perc alatt bent van az intézmény közelében. Ez a pár perc megéri az olcsóbb albérletet.

Anita és szülei jól gondolkodtak, hiszen a hirdetéseket böngészve igencsak elszabadult árakkal találkoztunk. A 5. kerületben például a 25 négyzetméteres szobákat 50, illetve 65 ezer forintért kínálják, de találtunk egy olyan 20 négyzetméterest is, amiért 70 ezret kérnek. A lakásokért is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. A 14. kerületben egy másfél szobás lakás havi bérleti díja 148 ezer forint, egy 2 szobásé pedig 165 ezer. Sok egyetemista emiatt igyekszik a barátaival közösen kivenni egy lakást, viszont akármennyien nem költözhetnek egy ingatlanba, mert a tulajdonosok megszabják a lakók maximális számát. Azonban találtunk olcsóbb lakásokat is, havi 120–130 ezer forintért. Ezek valószínűleg nincsenek olyan jó állapotban, mint

a drágábbak, vagy messze vannak a nagyobb egyetemektől.

Barátnők együtt

Szintén Budapesten tanul szeptembertől Petra, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg. Ő három barátnőjével szeretett volna egy albérletben lakni. Keresgéltek-keresgéltek, végül az egyik barátnő szülei úgy döntöttek, inkább vesznek egy kétszobás lakást, ahol a 4 lány kényelmesen elfér. Az albérlő barátnőknek körülbelül 40-40 ezer forintot kell majd fizetniük havonta, plusz a rezsit. Petra és édesanyja ezt korrekt árnak tartja, ennyit ki tudnak gazdálkodni. Igaz, Petra nem egyedül lesz egy szobában, de ha barátnők laknak együtt, akkor talán nem adódhatnak óriási konfliktusok.

A megyénkbeli diákok közül sokan tanulnak Debrecenben is. Az itteni albérletárak vetekszenek a fővárosival. Egy belvárosi, 73 négyzetméteres lakás havi bérleti díja 190 ezer forint, egy Egyetem téri 31 négyzetméteresé 90 ezer, egy 57 négyzetméteres, Egyetem sugárútié pedig 180 ezer forint.

Takács Nóra már 5 éve Debrecenben tanul.

– A szüleim, amikor megtudták, hogy milyen magasak a városban az albérletárak, inkább úgy döntöttek, hogy vesznek egy kétszobás lakást, és a hitel részleteit az albérlők által fizetett összegből törlesztik. Ez jó megoldásnak tűnt, csak nehéz volt alkalmazkodni az albérlőkhöz. Tehát megoldás lehet a lakásvásárlás is, de ehhez is szerencse kell – vélekedett Nóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!