átlagkereset

2020.07.07. 11:30

Négyszázezer lett az átlag

Megyénkben a többség kevesebbet keres az országos átlagnál.

Szaniszló Bálint

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A megyénkben élők szempontjából igencsak rózsaszínű képet fest le a hazai kereseti viszonyokról a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, az idei áprilisi kereseti adatokat tartalmazó jelentése, amely szerint az év első négy hónapjában a havi bruttó átlagkereset elérte a 388 000 forintot, áprilisban pedig már a 400 200 forintot.

Felfelé ívelő úton

Ha az elmúlt esztendők adatait vizsgáljuk, akkor a nettó keresetek 2010 óta közel megkétszereződtek Magyarországon (lásd a mellékelt grafikont). Összességében megállapítható, hogy 2013 eleje óta, tehát immár 88 hónapja töretlen a reálkeresetek emelkedése Magyarországon.

Idén január és április között a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest a bruttó keresetek 88,6 százalékkal emelkedtek. A reálkeresetek emelkedésében döntő szerepet játszott, hogy mind a verseny-, mind pedig a közszférában fennmaradt a bruttó és a nettó keresetek magas növekedési üteme.

A reálkeresetek a legtöbb nemzetgazdasági ágban nőttek: 6 százalékot meghaladó vagy elérő reálbér-növekedés következett be az építőipar, a kereskedelem, a gépjárműjavítás és a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat ágakban. A versenyszféra legjobban fizető ágazatai továbbra is a pénzügyi szektor 732 200 forinttal, az információ és kommunikáció 679 900 forinttal és az energetika 623 800 forinttal.

Az átlag alatt vagyunk

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a nagy átlagot tekintve mindenkor alacsonyabbak voltak a keresetek, mint az országos átlag. Azt a bizonyos 400 ezres álomhatárt az alkalmazásban állók jóval kevesebb mint fele éri el. Az alkalmazottak mindössze 23 százaléka van a 400 ezer forint körüli bruttó bért feltételező sávban. Ennek is betudható, hogy a fiatal munkavállalók közül még mindig nagyon sokan a főváros körzetében vagy az ország nyugati felében igyekszenek jövedelmezőbb állást találni, és többen külföldön igyekeznek megélhetésüket biztosítani.

A megyében a legalacsonyabb jövedelmi lehetőséget a ruhaipar, a nyomdaipar, a média, a takarítás, a portáskodás, összességében pedig a betanított munka vagy a segédmunka biztosítja. Ezek esetében átlagban bruttó 160 és 190 ezer forint közötti az elérhető fizetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!