helyi terméseredmény

2020.07.25. 13:00

Kellemes meglepetés a helyi terméseredmény

A baromfihús iránti keresletnek kedvezett a piaci rés.

Pap Gyula

2020.01.22. Magyarszombatfa A madárinfluenza miatt, szigorú intézkedések betartására hívták fel a figyelmet a vasi településen. Az országos főállatorvos legújabb határozata, amelyben az ország teljes területén előírja a baromfik zártan tartását Fotó: Szendi Péter szp Vas Népe

Forrás: MW

Fotó: Szendi Péter

Kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére az első negyedévhez képest, de továbbra is bizonytalanság jellemzi az ágazatot, főként a világjárvány miatt beszűkült exportlehetőségek és a tavaszi aszály miatt.

Szolid emelkedés

A Takarékbank agrár- és élelmiszeripari bizalmi indexe, a Takarék AgrárTrend Index 27,5 pontra emelkedett az egy negyedévvel korábbi 26,5 pontról. A bank agrárelemzői 2020-ra a teljes agrár-élelmiszeriparra kibocsátáscsökkenést prognosztizálnak. A várakozások a búza, a napraforgó, a zöldségek, a tojás, a gyümölcs, valamint a sertés- és marhahús szegmensben működő cégeknél romlottak, a kukoricával, a tejjel, a baromfihússal, a szőlővel és a borral foglalkozó vállalkozásoknál javultak.

A Takarékbank agrárügyfeleinek június végi megkérdezése alapján készült összegzésben a hitelintézet agrárelemzői megállapították, hogy a legnagyobb kibocsátást adó szántóföldi növénytermesztő termékpályákon az aszály okozta kihívások okoznak alapvető bizonytalanságot.

A megyei tapasztalatok sok tekintetben tükrözik az országos átlagot, de a terméseredményekben most kellemes meglepetésben van részünk – fejtette ki Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Az időjárás miatti aggodalmakat eloszlatni látszik, hogy például a búza esetében 45–50 mázsa hektáronkénti mennyiség is jelentkezik, ami jónak mondható. A húságazat helyzete megegyezik az országos trendekkel, a piaci bizonytalanságok miatt a sertés- és marhaágazatban az üzemi tenyésztők nem töltötték fel a hizlaldákat, és az egyéni gazdák is elbizonytalanodtak. Ez kedvezett a baromfiágazatnak, mert a kialakult piaci rés miatt megnőtt a kereslet. És hiába volt a madárinfluenza, a zárt rendszerű baromfitenyésztést ez nem mindenütt veszélyeztette, legföljebb a víziszárnyasoknál okozott visszaesést.

A vírushelyzet miatti turisztikai forgalomkiesés súlyosan érintette a szőlő-bor ágazatot – panaszolják a résztvevők. Jelenleg tart a felzárkózás, de a további kilátások is bizonytalanok ebben az ágazatban – jelezte a megyei elnök.

Az általános hangulatból a Takarékbank agrárelemzői arra következtetnek, hogy a mezőgazdaság a koronavírus-krízisben elvesztette válságálló státuszát. Ennek okait abban látják, hogy a magyar agrárium az elmúlt 10–15 évben erőteljesen bekapcsolódott a globális ellátási láncokba, így már közvetlenül is érzi azon káros hatásokat, melyek a nemzetközi piacokon megjelennek.

(A borítóképen: A baromfiágazatban érdekelt termelők most bizakodóbbak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!