turizmus

2020.06.20. 07:00

Lassan találnak vissza a vendégek

A mostani becslések szerint 2021 második fél évére nyerik vissza a szállásadók a régi forgalmukat.

Hegyi Erika

Balra Nagyné Tóth Dorottya és Lantos Zsuzsa

Fotó: Bujdos Tibor

Kezd élénkülni a forgalom a megyénkbeli szálláshelyeken is, de még mindig rendkívül nagy a bizonytalanság.

A magánszállások szerepe

A wellnessrészleggel üzemelő hotelekben például sok helyen még nem tölthették fel a medencéket, ami óriási vendégforgalom-kiesést jelent, tudtuk meg több szállodában érdeklődve. A hegyek és várak közelében fekvő panziókba pedig már mennének a turisták, de itt meg más okoz problémát. Vannak olyan megyénkbeli szálláshelyek is, melyeket hiába hívtunk többször, nem vette fel senki a telefont. Ezek valószínűleg még zárva tartanak.

Ahogy arra számítani lehetett, májusban alapvetően a koronavírus-járvány miatti korlátozások egy részének feloldása után indult meg a vendégforgalom, ezen időszakon belül is elsősorban a pünkösdi hétvégén és a belföldiek körében, derült ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számaiból.

A teljes májusi vendégforgalom közel kétharmada a május 18–31-e közötti időszakra tehető.

A magán- és egyéb szálláshelyek szerepe a szokásosnál jelentősebb volt májusban. Különösen a belföldi forgalomban, ahol a foglalások 42 százaléka ezen szállástípusokban történt. A szállodák az összes vendégéjszakaszám 31 százalékát adták, és a szálláshelybevétel 56 százaléka is itt keletkezett.

Bizonytalan dátumok

Boldogkőváralján a Tekerjes Fogadó üzemeltetője, Németh Gábor úgy fogalmazott: amint májusban nyitottak a szállodák, ő akkor zárt be. Hogy miért, azt is elmagyarázta. A járvány miatt ugyanis nagyon sok dátum vált bizonytalanná. Például az iskolák és kisebbségi önkormányzatok táborainak időpontja. Ők több évre nyertek állami támogatást táboroztatásra, de jelen helyzetben még nem kapták meg a forrást, tehát a szerződésben szereplő időpontot nem biztos, hogy tartani tudják. Így a fogadónak egész nyáron biztosítania kell legalább 40 férőhelyet a táborozó csoportok számára. Emiatt viszont egy-két éjszakás turistákat inkább nem fogadnak.

– Nagy a bizonytalanság az esküvők terén is. Akik korábban akartak lagzit, áttették későbbre, sok fiatal szerényen, lakodalom nélkül esküdött a járvány alatt, mert szükségük volt azokra az állami támogatásokra, amelyek feltétele a házasságkötés. Nálunk egyelőre 13 hétvégét kötöttek le a nyárra a párok esküvő miatt, ami egy éjszakás szállást is jelent a násznépnek – sorolta Németh Gábor.

Hozzátette: neki eddig 25 millió forint kárt okozott a járvány, és két év biztosan kell ahhoz, hogy minden visszaálljon a rendes kerékvágásba. Ez a nyár nemigen lesz erős sehol, hiszen sokan veszítették el a munkájukat, így az embereknek pénzük sincs kirándulni, nyaralni, vélekedett.

Elmarad a tavalyitól

A Miskolctapolcai Auróra Hotel szállodavezetője, Oravecz Gergely azonban bizakodó. Ők május 29-én nyitottak, egyelőre wellnessrészleg nélkül. Már szépen jönnek vissza a vendégek, közöttük azok is, akik a munkájuk miatt érkeznek a megyeszékhelyre. A nyári foglalásuk azonban még jócskán elmarad a tavalyitól, jelenleg 30 százalékon állnak. Remélik, hogy ez még javulni fog.

De mi a helyzet a megyeszékhely belvárosában? A City Hotel Miskolc tulajdonosa, Barkóczi István jelezte, náluk elsősorban üzletemberek szálltak meg, de mivel az üzleti élet még nemigen indult be, a szálloda forgalma sem a régi. A zárás időszakát viszont felújításra használták fel, és megszerezték a szigorúbb feltételekhez kötött négycsillagos minősítést is. Abban bíznak, ha megtelik Tapolca, náluk is megszállnak majd a családok, amelyeknek változatos programokat kínálnak.

(A borítóképen: A miskolci Tourinform-irodában is kaphatnak tájékoztatást az ide látogatók)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!