Fagykár

2020.06.02. 13:00

Ezerhektárnyi kajszi lett oda

Megyénkben is hatalmas károkat okozott a tavaszi fagy, sok helyen nem lesz idén gyümölcs­betakarítás.

Horváth Imre

20190724 Bátaszék sárgabarack termés Fotó: Makovics Kornél MK Tolnai Népújság

Forrás: MW

Fotó: Makovics Kornél

Az előzetes felmérések szerint 15 ezer hektárt érint az országban a tavaszi fagykár, amelynek a napokban járt le a bejelentési lehetősége a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé. Az egész országra kiterjedő fagy főként a gyümölcstermesztésben, azon belül is különösen a kajszibarack-állományban okozott károkat. Megyénkben több mint négy és fél ezer hektár érintett.

Több mint ezer bejelentés

A Nébih által működtetett informatikai rendszerben rögzített adatok szerint az idei évben a kárbejelentések jelentős hányadát megyénkben is – hasonlóan az országos adatokhoz – a tavaszi fagykár teszi ki. A május 22-ig beérkezett 1935 parcellát érintő kárbejelentésből 1109-et a tavaszi fagykár miatt jelentettek a termelők. A kárbejelentések alapján a károsodott terület nagysága 4636,98 hektár, melyből 3262,73 hektár ültetvény.

Május 22-ig összesen 1956 hektárnyi ültetvényben tartottak szemlét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal ellenőrei. A már feldolgozott vizsgálati eredmények alapján 611-ből 561 parcella esetében tényleges fagykárt állapított meg a hatóság, és csupán a földterületek 10 százalékánál nem tapasztaltak valós károsodást a szakemberek. Az utóbbi esetekben vagy nem található a bejelentett területen növénykultúra, ültetvény, vagy nem termő ültetvényekre vonatkozott a kárbejelentés.

A mezőgazdasági káresemény bekövetkeztét alátámasztó helyszíni szemlék tapasztalatai is azt mutatják, hogy az 561 károsodott parcellának jelentős hányada kajszibarack-ültetvény (315 parcella 951 hektár), ahol 80–100 százalékos virágkár tapasztalható.

Alma, körte, meggy, szilva is

Bár a fagykár fajonként és országrészenként eltérő mértéket mutat, az április első napjaiban tapasztalt mínuszok gyakorlatilag már mindegyik gyümölcsfajnál jelentős virágkárokat eredményeztek. Olyannyira, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakemberek a károsodott területek mintegy felénél 80 százalék feletti várható hozamkiesést állapítottak meg, vagyis ezeken a parcellákon az idei évben nem várható termésbetakarítás.

Szintén jelentős, 50 százalékos a virágveszteség az alma, körte, meggy és a szilva növénykultúrákban, a birs­ültetvényekben valamivel mérsékeltebb a kár. A májusi virágzású bodzát, úgy tűnik, megkímélték az éjszakai fagyok – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

(A borítóképen: Nem lesz bő a kajszibaracktermés – illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!