munkaerőpiac

2020.03.04. 08:00

Márciustól kevesebben dolgoznak közmunkásként

A kormány fő célja, hogy a közmunkából minél több embert tereljenek át az elsődleges munkaerőpiacra.

Bájer Máté

Fotó: Ádám János

Ezt a szándékot soha nem rejtették véka alá, ahogyan az sem volt titok, hogy ennek érdekében folyamatosan szűkítik majd a programokat. Jelenleg még mindig mintegy 100 ezer embert foglalkoztatnak a másodlagos munkaerőpiacon.

– Azok számára például, akik mentális vagy egészségügyi problémáik miatt nem tudnak a munka világába visszatérni, megfelelő lehetőséget nyújt a közfoglalkoztatás – véli Kollár Miklós, Sajókeresztúr polgármestere, aki szerint érezhető a csökkenés, de a településen stagnál a közfoglalkoztatásban részvevők száma. – Volt, amikor nyolcvan fővel dolgoztunk, de jó ideje huszonegy-huszonkét fővel fut a program. Első sorban fizikai dolgozókra van szükségünk, akik a településüzemeltetésben, intézménykarbantartásban és a felújítási munkálatok során segítenek. Ha valakinek lehetősége nyílik továbblépni, a nagyobb fizetés reményében többnyire továbbáll. Ha csak takarítói személyzetként tudnak elhelyezkedni, akkor is jobbára ezt választják, hiszen lényegesen több a bér.

A jó programot támogatják

– Valamilyen szinten valóban csökkennek a létszámok; Tibolddarócon is harminc emberrel kevesebbet tudtunk foglalkoztatni legutóbb – mondta lapunknak Nagy Sándor, a település első embere. – Nyolcvan regisztrált munkanélküli él nálunk jelenleg, ebből harmincnak biztosítunk munkát. Olyan alapvető feladatokat tudunk megoldani a közfoglalkoztatottak segítségével, mint például a köztisztaság fenntartása. Többnyire az önkormányzatoknak nincs külön kapacitása ilyesmire.

Nagy Sándor úgy tapasztalta, hogy ha jól megtervezett, kellő alapossággal összerakott programot nyújtanak be a Foglalkoztatási Főosztály felé, akkor az mindig elnyeri a kért támogatást.

– Igazság szerint olyan emberek vesznek nálunk részt a közfoglalkoztatásban, akiknek nagyon nehéz megoldani az utazást. Gondolok itt például a többgyerekes anyukákra, akik azt látják, hogy ezzel a kicsi pénzzel is beljebb vannak a hó végén.

Tibolddaróc polgármestere úgy tapasztalta, a közfoglalkozásban résztvevők szívesebben végeznek értékteremtő munkát. Az ilyesmit – ha kisebb bérezést is kapnak érte – jobban élvezik, mint a monoton munkavégzést. Ebből pedig a település is profitál. Mindemellett a programnak egy nem várt pozítív hozadéka is van Nagy Sándor szerint.

– Bárhol járok, mindenhol megemlítik, hogy a bűncselekmények számának csökkenése nagy mértékben köszönhető a közfoglalkoztatásnak is. Nem csak több pénzhez jutnak az emberek, de jobban el is foglalják magukat. Bár a dolognak ez a része nem érinti Tibolddarócot – nálunk szerencsére olyan ritka bármilyen bűncselekmény, hogy szinte mérni sem lehet.

Sikeres program

– Jelenleg 170 közfoglalkoztatott dolgozik a településen – válaszolta kérdésünkre dr. Szemán Ákos Taktaharkány polgármestere. – Fele annyian vannak, mint öt évvel ezelőtt. Ennek oka, hogy nagyon sokan el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon. Akik maradtak, azok sokrétű, hasznos feladatot látnak el: kertészkedés, utak karbantartása, kaszálás, de végeznek kisebb építőipari tevékenységeket is.

(A borítóképen: A közfoglalkoztatási vásáron szeptemberben Miskolcon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!