Pénzügyek

2020.03.03. 19:30

Egy kattintás, és már ott is van az átutalt összeg

A készpénzforgalmat is visszaszorítja majd az azonnali banki utalás.

Szaniszló Bálint

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Nem csekély izgalommal vártuk a hétfő reggelt, mert március 2-tól életbe lépett az azonnali banki átutalás, azaz az eddigi 4 óra helyett immár 5 másodpercen belül meg kell érkeznie a célállomásra az elindított pénzösszegnek.

„Tettünk egy próbát a barátommal – mondta el Péter. – Felhívtam telefonon, és úgy indítottam el számára az átutalást. Lemértük. Megérkezett 5 másodpercen belül. Ha mindig így fog működni, nagyon hasznos lesz ez az újdonság.”

István vállalkozó, és gyakran van olyan helyzet, hogy gyorsan kellene fizetnie megrendelt áruért. Számára a cége szempontjából létfontosságú az ellenérték gyors és pontos átutalása. „Amikor elkezdték beharangozni, hogy lesz ilyen, nem nagyon bíztam benne, de minden fenntartásom elmúlt. Használni fogom magánemberként és vállalkozóként…”

Tízmillió a felső határ

„Nagyon nagy hatása lesz a készpénzforgalom visszaszorításában is az azonnali banki utalásnak – vélekedett Trencsán Erika vezető pénzügyi szakértő. – A tízmillió forintos utalási limit elég magas ahhoz, hogy a lakossági utalásokat fedezze.”

Elmondta: az elmúlt években nagymértékben felhalmozódott a készpénzállomány, és ez nagyon költséges a gazdaságnak. Ugyanakkor megjegyezte: korábban sokat segített a Magyar Állampapír Plusz bevezetése is, hogy a megtakarításokban visszaszoruljon a készpénzállomány.

A szakértő elmondta: az utalásnak eddig is volt, ezután is lesz költsége, de pluszköltséggel nem jár majd az azonnali utalás. Az átutalás kezdeményezése során lehetőség van a jelenlegi hosszú számlaszámok helyett a kedvezményezett más azonosítóját, például mobiltelefonszámát, e-mail-címét, adóazonosítóját megadni.

Minden egyedi forintátutalás azonnali fizetés, ha forint számláról indították, és jellemzően magánszemélyek közötti vagy magánszemélyek és vállalatok közötti a pénzforgalom.

A sikertelen tranzakciókról mindig érkezik visszajelzés; a nyugdíjfizetések továbbra is az éjszakai elszámolásban maradnak, a bérfizetések legtöbbje csoportos átutalás, továbbra is a napközbeni elszámolásban marad.

Felkészültek a csalásokra

Egyértelműen új korszakot nyitott meg az azonnali fizetési rendszer az adatbiztonság terén is. A bankok háttérműveleti és az IT-üzemeltetési területek folyamatai jelentősen átalakulnak, így korábban nem látott csalási módok megjelenésére számítanak a szakértők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!