Kevés a forrás

2020.02.12. 08:30

Pluszforrás szükséges, hogy megépülhessen a Bükk kapuja

Az építőipari árváltozások miatt ma már nem elegendő a korábban megítélt összeg.

Tajthy Ákos

Mi történik, illetve mi nem történik az egykori Herman Ottó Emlékparkkal, miért nem épül az évekkel ezelőtt bejelentett Szeleta-park Látogatóközpont? – az utóbbi hetekben több olvasónk is ezekkel a kérdésekkel fordult hozzánk, kérve, járjunk utána a történetnek.

Tény, 2017 júniusában Fazekas Sándor, az akkori földművelési miniszter Vasáros Zsolt építész, a Szeleta Park tervezőjével együtt jelentette be, hogy megújul a terület, lapunk erről a „2020: újranyílik a Bükk kapuja” című írásában számolt be. Akkor azt írtuk, a több mint egymilliárdos beruházást idén adhatják át a nagyközönségnek, viszont – az egykori emlékpark területén – azóta sem történ semmi.

– Az 1-es busz végállomásánál évek óta éktelenkedő förmedvényként csúfoskodik a Herman Ottó Emlékpark néven fémjelzett terület. A néhány éve leégett gombavizsgáló nagyon hiányzik a természetjáró turistáknak, de a bejáratként épült egész épületegyüttes is a város szégyene. Vendégeink előszeretettel használták a mellette található parkolót és nem tudják nem észrevenni az omladozó tetejű torzót – írta olvasónk, aki egyébként a Vadaspark régi kapujával kapcsolatban is megkeresett minket.

Felhívta még a figyelmet a 2017-ben kihelyezett táblára is, és értetlenségét fejezte ki: vajon az utolsó kilenc hónapban kívánják befejezni a teljes fejlesztést? A válaszokra mi is kíváncsiak voltunk, ezért kérdéseket intéztünk a Bükki Nemzeti Park Igazgatósághoz (BNPI).

Kérdéseinkre több hétig nem érkezett válasz, hétfőn délután viszont egy közlemény érkezett a szerkesztőségbe „Miért áll a Szeleta-park Látogatóközpont építése?” címmel.

A BNPI ebben leszögezte, a park létesítésére még 2016-ban nyújtottak be sikeres pályázatot, és a megvalósítással kapcsolatban továbbra is eltökéltek. A projekttel az történt, ami már oly sok másikkal az elmúlt időszakban: az évekkel korábban megítélt forrás ma már kevés a megvalósításhoz.

Ma már kevés

– A szakmai előkészítő munka után jelenleg az építkezés előtti adminisztratív feladatokkal foglalkozik az igazgatóság, ugyanis a közbeszerzések kiírása után a beérkezett ajánlatok alapján szembesültünk azzal, hogy az idő közben megnövekedett építőipari árváltozásoknak köszönhetően a pályázati forrás nem lesz elég a projekt megvalósítására, éppen ezért a befejezési határidőt 2021 nyarára módosította az irányító hatóság – írták.

A nemzeti park igazgatóság leszögezte, a pályázati forrásból az ütemezésnek megfelelően használta fel a tervezési forrásokat és az építési források is rendelkezésükre állnak, azonban a beruházás nem tudják elindítani a hiányzó összeg nélkül.

– Az igazgatóság tudatában van annak, hogy Miskolc és az egész Bükk lakosságának mennyire fontos a jelenlegi állapot megszüntetése, és minden követ megmozgat annak érdekében, hogy minél hamarabb elkezdődhessen az építkezés – tették hozzá.

(A borítóképen: A helyzet régóta változatlan… | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!