Építőipar

2020.01.18. 20:00

Használtra is jó lesz a csok

Ezek lesznek a 2020-as év legfontosabb változásai az építőiparban.

Szaniszló Bálint

Szigorúbbak lesznek az energetikai előírások

Forrás: ÉKN

Az építőipari szegmens sikerrel búcsúztatta a 2019-es évet, hiszen az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének jelentéséből kiderül, hogy a termelés 25-28 százalékkal haladta meg az azt megelőző év teljesítményét, így három év alatt csaknem 80 százalékos bővülés mutatkozott. Az újHÁZ Centrum szakértői össze­gyűjtötték, hogy milyen változásokra számíthatunk az építőiparban idén.

Szigorodó hőtechnikai előírások

Az új ingatlanok esetében, akár középületről, társas- vagy családi házról beszélünk, továbbra is elvárás lesz, hogy az épületek szerkezete megfelelő hőkibocsátási tényezővel rendelkezzen. Az energiatanúsítványban bevezetik a „közel nulla” energiaigényű épületek építését, vagyis csak olyan épületet lehet majd építeni, amely eléri a megadott szintet. Ebbe beletartozik például az is, hogy az energiaigény legalább 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

Az építésügyi hatósági rendszerben az általános elsőfokú hatósági feladatokat a kijelölt települési önkormányzat jegyzői és a fővárosi kerületi önkormányzatok jegyzői, illetve a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyző látja el. A járási hivatalok kiemelt építésügyi hatósági hatáskörrel rendelkeznek. Az építésügyi hatósági rendszerből 2020. március 1-ével kivezetik az általános építésügyi hatóságokat, de a települési önkormányzatoknak ehhez már 2020 januárjában fontos intézkedéseket kell tenniük.

Január 1-e óta ismételten a normál, 27 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni az új lakóingatlanok értékesítésére, azaz megszűnt a kedvezményes, 5 százalékos adómértékkel adózás az olyan lakások értékesítése után, amelyeknek az összes hasznos alapterülete nem haladja meg a 150, valamint a 300 négyzetmétert.

Változás az adókban

2020. január 1-étől visszaigényelhetővé vált a fordított adószabályok miatt beragadt áfa.

A „különös adó-visszatérítés” egy új lehetőség, amely leginkább az építőiparban működő vállalkozásokat érinti majd, mert megnyílik a lehetőség a tévesen áthárított áfa adóhatóság általi visszatérítésére, ha az áfa a számlakibocsátótól már nem szerezhető vissza.

Változik a falusi csok

2020. január 1-e óta 2486, úgynevezett preferált kistelepülésen már nemcsak használt, hanem új lakás vásárlásához, bővítéséhez is lehet igényelni a családi otthon­teremtési kedvezményt.

A használt lakás vásárlásához, bővítéséhez preferált kistelepülésen a természetes személy tulajdonos a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség megfizetéséhez áfa-visszatérítési támogatást igényelhet korszerűsítésre és/vagy bővítésre, amennyiben e célokra csokot is kért. Az áfa-visszatérítés összege legfeljebb 5 millió forint lehet. Az áfa-visszatérítési támogatás kizárólag a 27 százalékos áfával kiállított számla benyújtása esetében vehető igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!