Gazdaság

2020.01.14. 19:00

Egy bizakodó évköszöntő

Borsod-Abaúj-Zemplén megye stabil fejlődési pályára állt, és ez jó előjel a jövőre nézve.

Szaniszló Bálint

Az új év köszöntésén

Fotó: Bujdos Tibor

Az immár fél évtizedes hagyományokhoz híven együtt köszöntötte az új esztendőt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Ezúttal a tavaly teljesen felújított BOKIK-székház adott otthont a megye gazdasági, közigazgatási, társadalmi vezetőinek részvételével megrendezett köszöntőestnek.

A középmezőny elején

A házigazda szerepét is betöltő Bihall Tamás, a BOKIK elnöke jelképesnek nevezte, hogy a felújított „gazdaság házában” találkoztak a megye meghatározó személyiségei. Felidézte, hogy a 2020-as esztendő a jubileumok éve, hiszen a megyei iparkamara fennállása negyedszázadát ünnepli, ugyanakkor húsz éve rendezik meg az év eleji köszöntőt, és immár ötödik éve együtt a megyei kormányhivatallal.

A BOKIK elnöke felidézte, hogy a kamara alakulása idején a megye országos sereghajtó volt a gazdasági fejlettség szempontjából. Ebből a státuszból mára a középmezőny első felébe küzdötte fel magát. Beruházási teljesítménye csak az elmúlt évben 53 százalékkal nőtt, ami messze meghaladja az országos átlagot. Megemlített egy, a helyzetet ékesen szimbolizáló adatot, miszerint tavaly a fejlettebb dunántúli régióhoz tartozó Baranya megyéhez képest hatszoros gazdasági teljesítményt ért el Borsod-Abaúj-Zemplén.

Szakképzett munkaerőt!

„A modern társadalmat nem a több munka, hanem a munkára való jobb felkészítés gazdagítja...” – Demeter Ervin megyei kormánymegbízott megyénk szülötte, Kopátsy Sándor közgazdász gondolatát idézve kezdte köszöntőjét. Mint mondta, az idézett gondolat aktuálisabb, mint valaha, és jelzi, hogy az elismert gondolkodó lényegesen megelőzve korát fogalmazta meg a mondatot.

A kormányhivatal a tizedik évét kezdte meg, és Borsod-Abaúj-Zemplén ez idő alatt öt helyet lépett előre a megyék fejlettségi rangsorában. A további fejlődés kulcsa, hogy a megyében tevékenykedő vállalkozások számára biztosított legyen megfelelő mennyiségű közép- és felsőfokú végzettségű szakembergárda. Ennek hossz távú kulcsa a szakképzés megfelelő színvonalra emelése. A képzett szakemberek – bebizonyosodott már – kelendőek és könnyen megtalálhatják maguk és családjuk boldogulását.

Demeter Ervin elmondta, hogy egy teljes főosztály dolgozik a kormányhivatalban azon, hogy ez a folyamat, a megfelelő szakemberek megfelelő helyre juttatása zökkenőmentes legyen. Ez a tevékenység ráadásul közös a megyei kereskedelmi és iparkamarával, amely saját eszközeivel ugyanezen dolgozik. Az eredmény pedig nem más, mint hogy a megye egyre előrébb lépdeljen a ranglistán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!