Mezőgazdaság

2019.12.05. 11:30

Kitűnő év is lehetne, ha jobban mozogna a piac

Nem panaszkodhatnak a gazdák az idei termésre, annál inkább az árakra.

Horváth Imre

Ma is szántottak Hernádszentandráson

Fotó: Bujdos Tibor

Több autós is meglepődve tapasztalta, hogy reggelenként a benzinkutakon, illetve az utakon nagyobb számban találkoztak havas ekével szerelt traktorokkal, ami azt jelzi, hogy van, ahol még tart az őszi szántás. Az időjárás ebben okozott egy kis gondot, de a betakarítással és az őszi vetéssel elégedettek lehetnek megyénk gazdálkodói.

Aratás, vetés is rendben

– Legjobb tudomásunk szerint mindenhol rendben befejeződött a betakarítás, viszont az őszi szántással itt-ott valóban van elmaradás a megyében – erősítette meg információnkat Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – A sok eső miatt volt, ahol leálltak kényszerűségből a munkával, bár a megye nagyobb részén az eső ellenére is rátudtak menni a földre és tudtak dolgozni. Ilyenkor már nem a legoptimálisabb a szántást végezni, de még mindig jobb megcsinálni most, mint tavaszra hagyni. Szerencsére nincs sok elmaradás ezen a területen, pár napon belül a végére érnek mindenhol – magyarázta.

Az őszi vetések kapcsán megtudtuk: jó állapotban „mentek a tél alá”, kedvezett az időjárás az elvetett kultúráknak, mind a repce, mind a búza, árpa, tritikálé esetén. Mindenhol szépen keltek, ami kellett az meg is bokrosodott, most pedig már nem árt neki a fagy, ennek az időjárásnak éppen itt van az ideje.

De a betakarítás után a termést értékelve is pozitívan nyilatkozott a megyei elnök. Az Agrárminisztérium már beszámolt róla, hogy az idei kukoricatermés országosan 7 százalékkal meghaladta az előző öt év átlagát, napraforgóból pedig 561 ezer hektárról történelmi rekordnak számító hektáronként 3 tonna feletti országos átlaghozam mellett 1,7 millió tonnás termést takarítottak be. Megyénkben szinte az országos átlaggal megegyező termésátlagok mellett ért véget a betakarítás, tette hozzá Taskó József. A kukorica 8.5, míg a napraforgó 3 tonna feletti termésátlagot produkált hektáronként a megyében, persze van, ahol ettől kevesebbet, de van, ahol többet is.

– Sajnos az árak most sem követték a termés mennyiségét, illetve a szokott módon a jó termés miatt nem mozdulnak az árak, hiszen nagyobb mennyiségnél, túltermelésnél a kereskedők erre hivatkozva lefelé mozgatják az árakat, ebben sajnos semmi meglepetés nincsen – jegyezte meg a kamarai vezető. A nehezen mozgó piacot most a jó termés mellett a világpiaci helyzettel, az ukrán piaccal és a sertéspestis-helyzettel magyarázzák. Taskó József szerint az utóbbi valóban nagy szerepet játszhat a gazdák életében.

Probléma a sertéspestis

– A földeken megtermelt termények jó része takarmányként hasznosul, leginkább a sertés- és a baromfitermelők számára. Ha a sertések száma csökken a betegség kapcsán a kényszervágások és a tartási kedv romlása miatt, akkor kevesebb takarmány fogy, ez pedig tovább növeli a piacon lévő terménymennyiséget, ami szintén nem kedvez a jó eladási árnak. Megoldás lehet még az export, de ehhez távolabbi piacokra is szükség van, mint a környező országok, amihez kikötő kell, oda eljuttatni a terményt, ami csökkenti a nyereséget – avatott be a nehézségekbe az agrárkamara megyei elnöke.

Az év végéhez közeledve 2019-et értékelve Taskó József hozzátette: a terméseredmények tekintetében nem lehet ok panaszra, jó éve volt a gazdáknak minden tekintetben, ha az eladási árak is jobban alakultak volna, akkor mindenki teljesen elégedetten fordítaná át a naptárát a 2020-es évre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!