Borsod-Abaúj-Zemplén

2019.11.20. 20:00

Milliárdokban mérhető

Több tízmilliárdos kártól védte meg az országot a jégkármérséklő rendszer.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium által működtetett országos jégkármérséklő rendszer idén is beváltotta a hozzá fűzött reményeket: a gazdálkodók csupán 37 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó országos védekezés nélkül töltött év értékének. A megyei adatokat vizsgálva kiderült, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a védekezési időszak 5,5 hónapja alatt 447 órát működtek a talajgenerátorok, amivel a megye országos csúcstartó.

Beváltotta a reményeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke szerint büszkén kijelenthető, hogy az országos jégkármérséklő rendszer első évében beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Idén jóval nyugodtabb évre számítottunk, azonban a természet erre rácáfolt. Nyár elején meglehetősen sokszor hallhattunk az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokról Európa-szerte.

Hazánkban is többször tapasztaltuk az ország több területén kialakult heves viharokat, felhőszakadást és zivatarokat is, amelyek viharos, néhol orkánerejű széllel, viszonylag rövid idő alatt, nagy mennyiségű csapadékkal és jéggel érkeztek. Idén a tavalyi évnél korábban, már április 15-én megkezdte működését az országos jégkármérséklő rendszer. A rendszer második üzemelési évében a gazdálkodók 37 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó országos védekezés nélkül töltött év értékének, a jégkár aránya a bejelentett mezőgazdasági káron belül 12 százalék volt – tájékoztatott Taskó József. A még a tavalyinál is szélsőségesebb időjárás miatt az összes zivatarhoz tartozó kárbejelentés közel kétszeresére növekedett: 2018-ban 45,5 ezer hektár, 2019-ben pedig 85 ezer hektár volt.

Első helyen

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adatokról szólva Taskó József elmondta: a megyében működő 81 generátor (25 automata, 56 manuális), a tavalyihoz hasonlóan 64 napon kaptak riasztást.

„Amint azt a korábbiakban is hangsúlyoztuk, nincs olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető ez az időjárási jelenség. A határainkon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők, illetve a szupercellák ellen nem tudtunk és nem tudunk a jövőben sem védekezni. Azt azonban garantálni tudjuk, hogy a NAK által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz” – hangsúlyozta a köztestület megyei elnöke.

Amire az adatok mellett még nagyon büszkék lehetünk, a NAK által a generátorkezelők körében kiírt megyei és országos versenyben több mutató – köztük a riasztások száma, illetve a visszajelzések gyorsasága – alapján idén a legjobb országos generátorkezelő a megyénkbeli Szécsi Csabáné lett – tette hozzá Taskó József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!