Miskolci Egyetem

2019.07.18. 08:30

Támogatást nyertek kutatásaikhoz

A magyar gazdaságot és a régió fejlődését is segíti az új kutatási program

Tajthy Ákos

Balról: Szűcs Péter, Deák Csaba és Birkner Zoltán

Fotó: Kozma István

A felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázását és hasznosítását célozza meg a Miskolci Egyetem most induló új projektje, melyre az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében nyert el jelentős forrást, mintegy négyszázmillió forintot a felsőoktatási intézmény – hangzott el szerdán, a témában tartott sajtótájékoztatón.

 

Birkner Zoltán, a kiválósági programot meghirdető Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke elmondta, a program keretében huszonhat intézmény – egyetemek és kutatóintézetek – nyert különböző mértékű támogatást.

– Összesen ötvenöt témakörben indult el kutatás, melyek mind a hazai vállalati szereplők versenyképességének fokozását, a fenntarthatóbb, élhetőbb környezet megteremtését célozzák. A természeti erőforráskészletek hatékony hasznosítása ma már nemzetgazdasági stratégiai célt jelent, amelyhez a Miskolci Egyetem nyertes tématerülete jól illeszkedik – hangsúlyozta.

A miskolci kutatásról Szűcs Péter, az egyetem Műszaki Földtudományi Karának (MFK) dékánja beszélt.

– Hat kutatócsoportba szerveződve olyan témakörökkel foglalkozunk, mint a felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kitermelése, a másodlagos nyersanyagok korábbinál eredményesebb kiaknázása, illetve hozzáadott értéknövelő anyagtechnológiák előkészítése és fejlesztése – mondta az MFK dékánja.

Magas színvonalon

Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja úgy fogalmazott, az újabb nyertes pályázat jól illeszkedik az intézmény elmúlt években elindult kutatásai sorába.

– Kutatásaink színvonalát mára számos nyertes pályázat, köztük több, közvetlenül Brüsszelben elnyert H2020-as projekt is visszaigazolja. Ezek eredményeképpen jelentősen javult a nemzetközi láthatóságunk is, melynek tanújele, hogy a svájci CERN is velünk kötött együttműködési megállapodást. A Tématerületi Kiválósági Program komoly támogatást nyújt számunkra, hogy missziónknak megfelelően hatékonyan tudjuk szolgálni a magyar nemzetgazdaság érdekeit és a régiónk felemelkedését – jelentette ki a kancellár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!