Déli Ipari Park

2019.07.02. 14:00

Bővülő miskolci iparterületek: újabb 120 hektár van az ezerből

A Déli Ipari Parkban újabb területek várják Miskolcra a potenciális befektetőket.

Szaniszló Bálint

A megyeszékhely déli kapujánál alakítják ki a legújabb ipari parkot

Fotó: Kozma István

Mintegy 2 milliárd forintos beruházás keretében megkezdődött egy új, 120 hektáros iparterület fejlesztése a Déli Ipari Parkhoz kapcsolódva. A város eddigi ipari parkjai ugyanis beteltek. 2015. április 21-én a Modern városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnök és Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere egy megállapodást írtak alá, amelynek keretében ezerhektárnyi ipari terület kialakítása kezdődött meg. A 120 hektáros iparterület fejlesztése ennek a programnak a része.

Elengedhetetlen feltételek

„Miskolc fejlődése, a befektetők idevonzása és új munkahelyek teremtése szempontjából fontos, hogy a város megfelelő iparterületet tudjon kínálni a potenciális befektetők számára – hangsúlyozta Pfliegler Péter, Miskolc gazdaságfejlesztésért is felelős alpolgármestere a helyszínen megtartott tájékoztatóján. – A projekt alapvető célkitűzése olyan – megfelelő és a befektetői igényekkel összhangban lévő, alapinfrastruktúrával ellátott és jó közlekedési kapcsolatokkal, valamint rendezett tulajdoni viszonyokkal rendelkező – ipari park kialakítása, amely elengedhetetlen az új vállalatok és vállalkozások betelepítéséhez.”

A Déli Ipari Parkhoz csatlakozó újabb 120 hektáros terület kialakítása az M30-as autópályáról a város felé bevezető, 304-es úttól délre eső részen kezdődött meg zöldmezős beruházásként. A kivitelező cég, a miskolci Mento Környezetkultúra Kft. egy év múlva végez az iparterület kialakításával.

Ipari infrastruktúra

Várnai Beáta, a beruházó Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési igazgatója elmondta, hogy a most végzendő munkák részeként biztosítják a terület ivóvízellátását és szenny­vízelvezetését, építenek egy záportározót, amely a terület csapadékvíz-elvezetésére alkalmas, és a területen található Hejő-malomárok mederrendezését is elvégzik. Épül egy nagy teljesítményű villamosenergia-hálózat is.

„Jelen projekt részeként – az iparterület-fejlesztés első ütemében megkezdett – gyalogos és kerékpárúttal, közvilágítással és körforgalommal ellátott aszfaltút építése is folytatódik.

Mint megtudtuk, az akkumulátorokat előállító GS Yuasa Magyarország Kft. az első befektető, amely az új iparterületen már megkezdte működését, de jelenleg is több érdeklődővel aktív tárgyalásokat folytat a város a terület értékesítéséről.

Pfliegler Péter alpolgármester hangsúlyozta, hogy Miskolc gazdaságfejlesztési tervei között olyan befektetők letelepítése szerepel, amelyek innovatív technológiákat honosítanak meg és kvalifikált munkaerőt igényelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!