mezőgazdaság

2019.07.16. 09:30

A hétvégére végezhetnek a búza betakarításával

A szántóföldi ágazat idén közepes évre számíthat a szakértők szerint.

Közepes évre számítanak a gazdák (illusztráció)

Fotó: Kozma István

A Concordia Közraktár Zrt. tájékoztatása szerint közepes minőségű évre számíthat a szántóföldi ágazat, a repce gyengébb lett a tavalyinál, árpából is voltak rosszabb tételek, a búzatermés a kedvezőtlen toxinhelyzet ellenére megfelelő. A búzaminták hektolitertömege átlagosan hektoliterenként 80 kilo­gramm felett volt, ami jónak számít, de nem kiugró érték.

A csapadékos május miatt a termelők és kereskedők gyakran kérik az árpa és a búza dezoxinivalenol (DON) vizsgálatát, az idén előfordultak a megengedett határértéknél magasabb toxintartalmak. Az őszi káposztarepcék átlagos olajtartalma egyelőre elmarad a tavalyitól.

Bevizsgálják

A DON-toxin a Fusarium nevű, a gabonát is megtámadó élősködő gomba egyik toxinja. Az elmúlt 2-3 évben nagyon ritkán fordult elő, hogy ennek szintje meghaladta volna az étkezési gabonák esetén előírt határértéket, idén ez gyakoribb lett. Ennek oka elsősorban, hogy a májusi időjárás a megszokottnál jóval csapadékosabb volt, ami ideális körülményt jelentett a gombának. A korábbiakhoz képest nagyobb DON-toxin-jelenlét miatt idén is fokozottan ajánlatos a termelőknek és a kereskedőknek vizsgáltatni a termést, hogy ezzel bizonyítsák annak forgalomképességét a piacon.

Végezhetnek a búzával

A hétvégi esőzés miatt két nap szünetet kellett tartani az aratásban a megyében – tájékoztatott Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Sokfelé volt heves zápor, zivatar, Mezőcsát környékén például mintegy 30 milliméternyi csapadék hullott. Hétfőn folyatódott a betakarítás, ha marad a kedvező időjárás, a hétvégére végezhetnek is a búzával, átlagosan 50 mázsa hektáronkénti terméseredmény várható.

Az őszi árpát már learatták, és az őszi búza és a repce fele is magtárba került. Rozsból és zabból nem túl nagy a terület, előbbi 40 százalékával utóbbi 15 százalékával végeztek. A tritikálé a búza és a rozs keresztezésével létrehozott szemes gabonaféle takarmánynövény. Az elsősorban takarmányozási célra használt terményből a vetett mennyiség, terület 15–20 százaléka került a tárolókba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!