Helyi gazdaság

2016.06.25. 12:49

Az EU kritikája a britek döntése

Miskolc - A nagy kérdés, hogy az angol példa mennyire lesz ragadós.

Miskolc - A nagy kérdés, hogy az angol példa mennyire lesz ragadós.

Komoly figyelmeztetést kapott az Európai Unió vezetése – így kommentálta Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a brit népszavazás eredményét, amely során az EU-ból távozni vágyók – ha néhány százalékkal is, de – győzedelmeskedtek. Mint mondta, a rövid távú hatás máris érezhető, hiszen a devizaárfolyamok azonnal reagáltak a hírre, a forint és a font is jelentősen gyengült, a pénzpiac bizonytalansága pedig a reálgazdaságban is okozhat zavarokat – mondta. És hogy mire számít hosszú távon?

Abban bízom, hogy a brit döntés nem indít el lavinát. Bihall Tamás

Lehet együttműködés

– Még nem ismerjük a konkrét folyamatokat, sok múlik azon, hogy a kilépés jogi levezetése a következő években milyen technikával történik. Lehet kemény és kevésbé kemény megoldást alkalmazni. Azaz jó esetben olyan egyezmények születhetnek, amelyek együttműködést tesznek lehetővé az EU tagállamaival. Azt gondolom, hogy a britek döntése – ami egy jelentős birodalom, hiszen a nemzetközösség tagja Ausztrália és Kanada is, ami nagyon erős gyarmati hátteret jelent, s ez bátoríthatta az angolokat, hogy ne aggódjanak – nagyon komoly figyelmeztetés az unió számára, a döntéshozók számára. Jelzi, hogy a jelenleginél sokkal gyorsabban és hatékonyabban kell reagálni és kezelni a problémákat, gyorsabban kell mindenki számára megnyugtató megoldást találni azokra – hangsúlyozta.

Ne csorbuljanak a források

Mit jelenthet ez a pályázati források tekintetében? – kérdeztük. Mivel a kilépés levezénylése évekig tarthat, ezért azt gondolom, hogy a 2020-as ciklus pénzügyi forrásait nem érintheti, de ez elsősorban a következő hónapok döntéseitől függ. Hazánk számára nagyon fontos, hogy ne csorbuljanak az uniós források – hangzott a válasz.

– Én azt reméltem, hogy ez nem fog bekövetkezni. Ezek után a nagy kérdés, hogy az angol példa mennyire lesz ragadós, követi-e kilépési hullám, hiszen a holland ellenzék már bejelentette, hogy ők is népszavazást kezdeményeznek. Ez az Európai Unió kritikája, mindenképpen az EU működésének javulását, az irányítórendszer hatékonyabbá tételét remélem a következő időszakban. És abban bízom, hogy a brit döntés nem indít el egy megfékezhetetlen lavinát, hanem mindenki a legjobb megoldást választja – tette hozzá Bihall Tamás.

ÉM–UM


Kamarai előzmény:

A kamara már 3 éve kilépett

Bihall Tamás jelezte, bár szoros összefüggés nincs közötte, de érdemes megemlíteni, s valamilyen szinten előzménynek is tekinthető, hogy az angol kereskedelmi kamara 3 éve kilépett az európai kamarák közösségéből, mert elégedetlenek voltak a testület működésével. Mint mondta, ez is azt mutatja, hogy el kell gondolkodni azon, hogyan lehet az európai közösséget hatékonyabban működtetni.

Józanabb gondolkodásra számított

Kenyeres Tamás, az Inno-­Comp Kft. gazdasági vezetője is azt gondolta, hogy józanabbul gondolkodnak az Egyesült Királyságban élők annál, hogy kilépjenek.

– Azzal, hogy a királyságon belül az országrészek eltérőn nyilatkoztak, jól mutatja, kik gondolkodnak közös Európában. A skótok és az észak­írek maradáspártiak, míg az angolok a távozás mellett tették le a voksukat. A statisztikákból az látható, hogy a fiatalok és a tanultabbak a maradásra, az idősebbek és a képzetlenebbek a távozásra szavaztak. Ennek az lehet az oka, hogy a képzetlenek féltik a munkájukat, az idősek pedig Anglia nagyságát akarják visszaállítani – mondta Kenyeres Tamás, aki szerint Anglia, Wales, Észak-Írország és Skócia eltérő véleménye az ország felbomlását is magával hozhatja.

Ami azonban számunkra jóval fontosabb, az árfolyamok változása a gazdasági szereplők többségére hatni fog.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!