Helyi gazdaság

2016.05.27. 12:33

Kilencéves csúcsra erősödött a francia fogyasztók bizalma májusban

Párizs - Kilencéves csúcsra erősödött májusban a francia fogyasztói bizalmi index a francia statisztikai hivatal (Insee) szokásos havi felmérésének pénteken közölt eredményei szerint.

Párizs - Kilencéves csúcsra erősödött májusban a francia fogyasztói bizalmi index a francia statisztikai hivatal (Insee) szokásos havi felmérésének pénteken közölt eredményei szerint.

Az áprilisi 94 pontról 98 pontra emelkedett az index értéke, megközelítve a 100 pontos hosszú távú átlagot. Elemzők változatlan értékre, 94 pontra számítottak. Utoljára 2007 októberében mértek a májusinál jobb eredményt, akkor kereken 100 ponton állt a mutató.

Az index 2001 januárjában 125 ponton érte el rekordértékét, és 2013 májusában és júniusában állt mindenkori mélypontján, 79 ponton.

A májusi erős javulás egy évvel az elnökválasztás előtt alátámasztja Francois Hollande államfőnek a közelmúltban sokat gúnyolt állítását, miszerint "a dolgok jobban mennek". Hollande még nem döntöttel el, hogy indul-e az újraválasztásért.

Májusban az alindexek többsége kedvezően alakult, különösen nagy mértékben csökkent, a 2008-2009-es pénzügyi világválság előtti szintre esett vissza a munkanélküliség miatt aggódók aránya. Az áprilisi 49 pontról 21 pontra süllyedt az alindex értéke.

Sokat javult, a válság előtti szintre tért vissza az életszínvonal megítélése úgy az utóbbi, mint a következő egy évet tekintve. Mindkét mutató értéke - mínusz 48, illetve mínusz 28 pont - már csak három-pontra áll a hosszú távú átlagoktól.

Az árszínvonal megítélését illetően kicsit több háztartás érzi úgy, hogy az árak emelkedtek, viszont kissé csökkent azok aránya, akik attól tartanak, hogy középtávon is növekedni fognak.

A háztartások véleménye múltbeli pénzügyi helyzetükről nem változott, mínusz 25 ponton maradt, ami némileg kedvezőtlenebb a hosszú távú átlagot jelentő mínusz 21 pontnál. A jövőbeli pénzügyi helyzetre vonatkozó alindex mínusz 13 pontról mínusz 9 pontra ugrott, közeledve a hosszú távú átlagot jelentő mínusz 5 ponthoz.

Alig változott a háztartások véleménye megtakarítási kapacitásukról: csakúgy mint áprilisban a hosszú távú átlagnak megfelelő szinten (8 pont) áll a jelenlegi megtakarítási helyzet megítélése, a jövőt tekintve kissé viszont kissé romlott, miközben a ténylegesen megtakarítani szándékozók tábora bővült, és emelkedett azok aránya is, akik megfelelőnek tartják a pillanatot a nagy összegű vásárlásokra.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!