Helyi gazdaság

2015.12.08. 18:27

OGY - Seszták Miklós: az ország energiaellátása biztosított

Budapest - A magyarországi gáztározók feltöltöttsége 48 százalékos, ezzel és a beszerzési források bővülésével biztosított a téli energiaszolgáltatás.

Budapest - A magyarországi gáztározók feltöltöttsége 48 százalékos, ezzel és a beszerzési források bővülésével biztosított a téli energiaszolgáltatás.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) 2014-2015-ben is biztosította az ország energiaellátását, tavaly a 6,5 milliárd köbméter kapacitású gáztározók feltöltöttsége 60 százalékos volt - mondta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kedden az Országgyűlés gazdasági bizottságában.

Éves meghallgatásán a miniszter kiemelte azt is, hogy az NFM a 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban a hatáskörébe tartozó uniós forrásokat 100 százalékban felhasználta, forrásvesztéssel nem számol.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén a nemzeti fejlesztési miniszter úgy vélte, hogy Magyarország 2020-ra 20 százalékkal, 2030-ra 40 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Szólt arról is, hogy az Otthon melege programban 2014 óta 15 milliárd forintot fordítottak pályázatok révén a lakossági energiatakarékos eszközök cseréjére, ezzel 85 ezer háztartásban javult az energiahatékonyság.

Seszták Miklós elmondta, hogy Magyarország a megújuló energia felhasználására 2020-ra vállalt 14,6 százalékos hányadot minden bizonnyal teljesíteni tudja akár már 2018-2019-re is, hiszen 2013-ban ez az arány a 7,8 százalékos vállalással szemben 9,8 százalék volt, 2014-ben 11,1 százalékot tett ki, és a 2014-2020-as időszakban 750 milliárd forint uniós forrás költhető erre a célra.

A nemzeti fejlesztési miniszter kitért az ipari parkok fejlesztésére, amelynek elősegítésére 10 milliárd forint jegyzett tőkével állami társaságot hoznak létre.

Seszták Miklós kiemelte, hogy 2016 január elsejétől megújul a hulladékgazdálkodás, holding alapú nonprofit rendszert vezetnek be, amelyhez önkéntes alapon lehet csatlakozni.

A miniszter mindkét bizottság előtt kitért arra, Magyarország tagja lett az Európai Űrügynökségnek, ami lehetővé teszi, hogy a befizetett összeg 100 százalékát magyar cégek használják fel a programokban.

Seszták Miklós kiemelte a fogyasztóvédelem erősítését, utalt arra, hogy legutóbb az árubemutatók feltételeit szigorították, példaként említette, hogy árubemutatón nem lehet hitelszerződést kötni, illetve az érintett cégeknek kötelező ügyfélszolgálatot működtetni.

A közlekedés területéről a miniszter hangsúlyozta a vasútfejlesztést, amelyre 2014-2020 között 1000 milliárd forintot szánnak uniós forrásból.

A vagyongazdálkodásban megteremtették az elektronikus aukció lehetőségét - ismertette Seszták Miklós.

A szaktárca vezetője kitért arra, hogy az eszközkezelő 2015 októberéig 30 ezer ingatlan-felajánlást fogadott be, és 100 ezer személy lakhatását biztosítja.

A fejlesztési miniszter felhívta a figyelmet a 2014-2020-as időszakban az Európai Uniótól közvetlenül megszerezhető támogatási források fontosságára, a sikeres forrásszerzés érdekében létrehozták a Magyar Fejlesztési Központot, amelynek honlapján például 24 órán belül magyar nyelven is elérhetővé teszik az angolul megjelentetett tendereket.

Seszták Miklós elmondta: a panelprogram eddigi keretét 2 milliárd forinttal megemelték, hogy a sikeres pályázatokat támogatni tudják.

A gazdasági bizottságban Varju László független képviselő kifogásolta, hogy 2014 január elsejétől érdemi pályázati kiírások nem jelentek meg. Hadházy Sándor fideszes képviselő az űrügynökségi tagság lehetőségeinek előnyeit hangsúlyozta. Bencsik János fideszes képviselő, a fenntartható fejlődés bizottságának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a középületek energiahatékonysági beruházásainál a megújuló energiára is építeni kellene.

Seszták Miklós a vállalkozásfejlesztési bizottság meghallgatásán az energiaügyeket taglalva elmondta: mivel nem lehet hatékonyan megoldani az elektromos áram tárolását Magyarországon, nagy jelentősége van az interkonnektoroknak. Fontos eredmény, hogy sikerült megegyezni Szlovéniával határmenti interkonnektor létesítéséről, így Magyarország el tudja adni a fel nem használt áramot - tette hozzá.

A miniszter az eredmények között említette a Szlovákia és Magyarország közti, kétirányúsított földgázvezeték üzembe helyezését is, hozzátéve, hogy "reményeik szerint" Horvátországgal és Romániával is ki tudnak alakítani hasonló vezetéket. Varga László MSZP-s képviselő vasúti járatcsökkentésről szóló kérdésére válaszolva elmondta: a MÁV 2900 járatot üzemeltet naponta, ebből 47-et ritkítottak, amelyek kihasználtsága 10 százalék alatt volt.

Ez mintegy ötmilliárd forint megtakarítást jelent a vasúttársaságnak, amit fejlesztésekre fordíthat - tette hozzá. A miniszter kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a Miskolcot Tornyosnémetivel összekötő autópálya épül, "kőbe van vésve", várhatóan 2018 márciusára átadják. Seszták Miklós a költségvetési bizottsági meghallgatásán az M3-as metró esedékes felújtásával kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: a főpolgármester úr "nem panaszkodott", nem vetett fel azonnali intézkedést igénylő napi problémát.

A kormány garanciával támogatta a hitelfelvételt, lefolytatták a közbeszerzést a metrószerelvények felújítására - tette hozzá. Szelényi Zsuzsanna független képviselő elmondta: az előző ciklus európai uniós támogatások lehívásában jelentős "túlköltés" keletkezett, Lázár János miniszter 9300 milliárd forintos lekötést említett, míg az ország lehetőségei 8500 milliárd forintra voltak elegendők.

Seszták Miklós válaszul azt mondta, hogy az uniós források lehívásánál a mechanizmus része, hogy "túllövik" a keretet, mivel a lehívások bizonyos százalékát az EU nem finanszírozza, és a devizaárfolyamok változását is belekalkulálták. A miniszter úgy vélekedett, nem kell jelentős hazai többletforrást biztosítani a túlvállalás miatt.

- mti -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!