Helyi gazdaság

2015.07.01. 17:31

A gazdasági bizottság támogatta Báger Gusztáv monetáris tanács-tagi jelölését

Budapest, 2015. július 1., szerda (MTI) - Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 10 igen és 5 tartózkodás mellett támogatta Báger Gusztáv jelölését a monetáris tanácsba.

Budapest, 2015. július 1., szerda (MTI) - Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 10 igen és 5 tartózkodás mellett támogatta Báger Gusztáv jelölését a monetáris tanácsba.

A jelölt a szerdai meghallgatásán elmondta: a jelenlegi mérsékelt inflációs környezetben az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás szempontjainak összehangolása az MNB Monetáris Tanácsának legfontosabb feladata, és az, hogy ne hozzon olyan döntést, amely a pénzügyi stabilitást veszélyeztetné.

Elmondta: a pénzügyi stabilitás érdekében a makroprudenciális szabályozásra hárul a nagyobb feladat, fontos követelmény azonban, hogy a pénzügyi felügyelet és a pénzügyi fogyasztóvédelem integrációja teljes körűen kibontakozzon, hatékonyabbá váljon.

Báger Gusztáv előzőleg a Pénzügyminisztérium nemzetközi pénzügyi intézmények titkárságát vezette főosztályvezetőként, majd később az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgatója volt 2003. január 1-től 2008 szeptemberéig.

A jelölésre azért volt szükség, mert Kandrács Csaba ez év július 6-i hatállyal lemondott a monetáris tanácsban betöltött tagságáról, a jövőben a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt.-nél betöltött elnök-vezérigazgatói feladataira koncentrál.

Báger Gusztáv a meghallgatásán megtisztelőnek nevezte, hogy olyan monetáris tanács tagjának jelölik, amely újító, innovatív módon tud megfelelni a jegybanki törvényben meghatározott feladatainak.

Véleménye szerint a tanács újító, cselekvő tevékenységére a globális kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat kedvezőtlen alakulása miatt továbbra is szükség van, ezért különösen fontosnak tartja a monetáris tanács sokoldalú mérlegelő és kockázatelemző képességének megőrzését, hatékony fejlesztését.

Báger Gusztáv hangsúlyozta, az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás összehangolása révén lehetőség nyílik arra, hogy megvalósuljon a jegybank harmadik feladata, a kormány gazdaságpolitikájának támogatása monetáris politikai eszközökkel. Ennek során a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás elősegítése, továbbá olyan kormányzati gazdaságpolitika folytatásának támogatása kerül előtérbe, amely mérsékli az ország külső sérülékenységét - emelte ki a jelölt.

Báger Gusztáv ebben a folyamatban fontosnak tartja a jegybanki eszköztár megújítását is, azt, hogy az MNB Monetáris Tanácsa az önfinanszírozási program folytatása érdekében a kéthetes jegybanki betét helyett bevezeti a három hónapos, fix kamatozású jegybanki betétet, amellyel szemben a bankok várhatóan előnyben részesítik az állampapírok vételét, azok magasabb hozamát. Így a kereskedelmi bankok a jövőben inkább az államot finanszírozzák, mint a jegybankot - mutatott rá.

Báger Gusztáv az MNB kamatpolitikája változása mellett ígéretesnek tartja az nhp+ elindítását is, mivel ez a növekedési hitelprogramból eddig kiszorult, kockázatosabb kis- és közepes cégek hitelhez jutási lehetőségeit bővíti ki.

Kiemelte: a jegybank önfinanszírozási programja már az elmúlt másfél évben is jól szolgálta az ország külső sérülékenységének csökkentését, ennek segítségével megnőtt a bankok állampapír-állománya, az államadósságon belül a devizaadósság aránya 8 százalékponttal 34 százalékra csökkent.

Hangsúlyozta: nagy figyelemmel kell kísérni az új monetáris eszközök működését és hatását a bankrendszerre, valamint a pénzügyi folyamatokra a jövőben, hogy szükség esetén az MNB gyorsan és hatékonyan tudjon reagálni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!