Helyi gazdaság

2013.06.16. 12:39

Július 1-jén indul a BÉT új kategória rendszere

Budapest, 2013. június 16., vasárnap (MTI) - Július 1-jén lép életbe a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új kategóriarendszere a börzén jegyzett vállalatok részvényeinek besorolására - közölte a BÉT.

Budapest, 2013. június 16., vasárnap (MTI) - Július 1-jén lép életbe a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) új kategóriarendszere a börzén jegyzett vállalatok részvényeinek besorolására - közölte a BÉT.

A prémium kategóriába a legszigorúbb kritériumoknak és szabályoknak megfelelő cégek kerülhetnek be, míg a következő, standard kategóriába kerüléshez kevesebb feltételnek kell megfelelni.

Lesz egy harmadik, "T" kategória is a technikai bevezetéssel - azaz nyilvános részvényértékesítés nélkül - tőzsdére lépő cégek számára. Azok a jelenlegi "B" kategóriában szereplő cégek, amelyek technikai bevezetéssel kerültek a tőzsdére és augusztus 31-ig nem hajtanak végre nyilvános részvényértékesítési tranzakciót, 2013. október 1-jétől a "T" kategóriában folytathatják tőzsdei pályafutásukat.

A prémium és standard kategóriában szereplő cégek egy külön erre a célra készült logót is használhatnak majd. A tőzsde szándéka szerint ezzel a presztízsértékű logóval megkülönböztethetik magukat a magyar vállalati szektor többi szereplőjétől, rámutatva a tőzsdei léttel járó kiemelt és transzparens működésükre.

Az átalakítás célja egyrészt a tőzsdei kategóriák átláthatóbbá tétele a befektetők számára, másrészt a Közép-Európai Tőzsdecsoportba (CEESEG) tartozó tőzsdék (Budapest, Bécs, Ljubljana, Prága) kiemelt és standard szegmensébe tartozó részvényeinek bevezetési és forgalomban tartási szabályainak harmonizálása.

Az új kategória elnevezések július 1-jén lépnek életbe, azonban a BÉT az új kategóriákkal járó többlet kötelezettségeket jelentő új rendelkezések bevezetését későbbre halasztja. Így például a prémium szegmens esetében az angol nyelvű tájékoztatás jövő évtől lesz kötelező, míg a várható társasági eseményeket összefoglaló naptárt első ízben a 2014-ben induló üzleti évre vonatkozóan kell majd elkészíteni.

A prémium kategóriába a jövőben már csak törzsrészvényeket lehet bevezetni, elsőbbségi részvényeket nem. További változás, hogy már a bevezetéskor el kell készíteni és közzétenni a Felelős Társaságirányítási Jelentést.

A standard kategóriában a szabályok a jelenlegi B kategória szabályaihoz képest változatlanok.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!