Helyi gazdaság

2013.06.19. 14:43

CIB: az év végére 4 százalék lehet a jegybanki alapkamat

Budapest, 2013. június 19., szerda (MTI) - A CIB Bank elemzői szerint az év végére 4 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat, az euró árfolyama pedig 290 forint körül alakulhat - ismertette Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a bank szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2013. június 19., szerda (MTI) - A CIB Bank elemzői szerint az év végére 4 százalékra csökkenhet a jegybanki alapkamat, az euró árfolyama pedig 290 forint körül alakulhat - ismertette Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a bank szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Kérdésre kifejtette: a forint árfolyama az év második felében hektikusan, várhatóan a 285-300 forint/euró sávban mozog majd.

A kormány hétfőn bejelentett pénzügyi intézkedéseiről elmondta: ezekkel a kabinet "puffert", tartalékot hozott létre, amelynek hatása 2 év távlatában akár 200 milliárd forint is lehet. Úgy vélte ugyanakkor, hogy az intézkedések nem az optimális megoldást jelentik, mert csak a költségvetés bevételi oldalára hatnak, és a gazdasági növekedést fékezhetik.

Trippon Mariann kiemelte: van még tér a jegybanki kamatcsökkentésre, az alapforgatókönyv szerint négy százalékig mérséklődhet az irányadó kamat, ha kedvezően alakulnak a piaci folyamatok, akkor talán ez alá is csökkenhet.

Jelezte: a piacot váratlanul érték Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfői bejelentései, részben azért, mert ezek ellentétesek voltak a kormány és a nemzetgazdasági miniszter addigi kommunikációjával.

Trippon Mariann szerint az intézkedéscsomag egyik problémája, hogy "derült égből villámcsapásként hatott" akkor, amikor már a piac bízott abban, hogy a gazdaságpolitika visszatér a kiszámítható pályára.

A CIB elemzői szerint az elmúlt hónapokban megjelent adatok alapján valamelyest javultak a gazdasági kilátások, Magyarország az idén kikerülhet a recesszióból, és a tavalyi 1,7 százalékos zsugorodást az idén 0,2 százalékos növekedés követheti.

Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója elmondta: 2013 a befektetési alapok éve lehet, a bankbetétek apadnak, de ezzel párhuzamosan emelkedett a befektetési alapokban elhelyezett vagyon, ami arra utal, hogy elindult a "hozamvadászat" a befektetők körében.

Hajdu Egon rámutatott: tavaly nem volt nehéz vonzó hozamot elérni, mert szinte minden eszközosztály jól teljesített, ehhez képest idén a fejlődő piacok és a nyersanyagok gyengébben szerepelnek a világ befektetési palettáján.

Kitért arra: a fejlődő országokat már nem kezelik egységes eszközosztályként, a kisebb régiókat és az egyes országokat egyenként érdemes a fundamentumok alapján elemezni. Hozzátette: a CIB Alapkezelő szerint a fejlődő régiók gazdaságai, például a kínai gazdaság, bizonytalan időszakon mennek keresztül, ami a változó piaci hangulatot figyelembe véve kockázatossá teszi őket.

A befektetési igazgató szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kötvényprogramjának leállításával kapcsolatos félelem az egyik oknak tűnt arra, hogy a profit egy részét realizálják a befektetők. Ha a Fed csökkenti a kötvényvásárlást, azzal a meglévő likviditás még nem csökken a piacon, csak a havi növekedési ütem lesz kisebb - mutatott rá Hajdu Egon.

Elmondta: a japán jegybank szintén elindította likviditásbővítő programját, és a szeptemberi német választások után az ECB hasonló programba kezdhet, ezért a monetáris politika továbbra is támogató lehet a fejlett piacok számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!