Helyi gazdaság

2013.06.11. 16:20

Átalakul a Phylaxia cégcsoport

Budapest, 2013. június 11., kedd (MTI) - Opimus Group Nyrt.-re változtatja nevét a Phylaxia 1912. Holding Nyrt., a vagyonkezelő cég portfóliójába új társaságok kerültek az apporttal megvalósított tőkeemeléssel - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a cég vezetője Budapesten.

Budapest, 2013. június 11., kedd (MTI) - Opimus Group Nyrt.-re változtatja nevét a Phylaxia 1912. Holding Nyrt., a vagyonkezelő cég portfóliójába új társaságok kerültek az apporttal megvalósított tőkeemeléssel - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a cég vezetője Budapesten.

Hudek Csaba elnök-vezérigazgató elmondta: a társaság alaptőkéje 2,2 milliárd forintról közel 8 milliárd forintra nő. Az új cégek belépésével a csoport összesített árbevétele várhatóan 15 milliárd forint fölé emelkedik, hosszabb távon pedig megközelítheti a 20 milliárdot.

A korábban negatív működési eredményű Phylaxia adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 2013-ban elérheti a 2 milliárd forintot.

Az igazgatótanács április 29-én elhatározott alaptőke-emelésével a cégcsoportba kerül a Wamsler SE Háztartástechnikai Rt. 80 százaléka, ezzel a közép-kelet-európai és németországi piacokkal rendelkező kályhagyár 100 százaléka az Opimus Group tulajdona lett. A holdingba került még a Mátrafűtőber Épületgépészeti Kft. és a Holiday Resort Kreischberg GmbH 100 százaléka, továbbá a Csabatáj Mezőgazdasági Zrt., illetve a Murátó Zrt. meghatározó részesedése.

Pintér Zoltán, az Opimus Group legnagyobb tulajdonosává vált befektetői csoportjának képviselője kifejtette: a menedzsmenttel közösen kialakított stratégia azt célozza, hogy az egyes portfólió elemek hatékonyan, egymást kiegészítve működjenek, és így kihatással legyenek a holding egészének eredményes működésére.

Pintér Zoltán, aki a Buda-Cash Brókerház alapító elnöke is, hozzátette: a mostani tulajdonosi kör abban érdekelt, hogy a részvény árfolyama ne rekedjen meg a mostani 30 forintos szinten, és a cég kapitalizációja a mostani többszörösére nőjön. Hosszabb távon a társaság célja, hogy a Budapesti Értéktőzsde "B" kategóriájából felkerüljön az "A" kategóriába, továbbá érdemes lenne megjelennie a frankfurti tőzsdén is, tekintettel a Wamsler német piacára.

Hudek Csaba kiemelte, hogy a tulajdonosi kör hosszú távon elkötelezett a cég iránt, a következő néhány évben nem kívánnak megválni részesedésüktől, a részvény értékének növelésében érdekeltek.

A Budapesti Értéktőzsdén közölt adatok szerint a Phylaxia 1912. Holding a 2012-es évet 438 millió forint árbevétellel, mínusz 444 millió forint EBITDA-val és 1,47 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárta. Az idei év első negyedévében 150 millió forintos árbevétel mellett 81 millió forint EBITDA eredményt ért el, az adózás utáni vesztesége pedig 6 millió forint lett.

A csoport főbb tevékenységei az építőiparhoz, az ingatlan bérbeadáshoz és a médiaszektorhoz köthetők, a holdingba tartozik egyebek közt a Gazdasági Rádió. A mostani apporttal bekerülő Wamsler SE a német kandallópiacon 27 százalékos részesedéssel rendelkezik. A Mátrafűtőber nemzetközi és hazai nagyvállalatok számára szállít speciális épületgépészeti technológiát. Megrendelői között van egyebek közt a Shell, az Esso, a BP a Total és a Richter Gedeon. A Csabatáj Zrt. és a Murátó Zrt. a mezőgazdaság területén tevékenykedik, előbbi baromfitenyésztéssel foglalkozik, utóbbi tehenészetet tart fenn. Bekerült még a portfólióba egy osztrák szálloda is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!