Helyi gazdaság

2013.06.11. 19:35

A hazai áramfelhasználás 36 százaléka fordulhat meg az áramtőzsdén az idén

Budapest, 2013. június 11., kedd (MTI) - Az idén május végéig összesen mintegy 6,3 terawattóra áram fordult meg a magyar áramtőzsdét üzemeltető HUPX Zrt. piacain, ami a magyarországi felhasználás 36 százalékát teszi ki; a társaság arra törekszik, hogy ezt a részarányt növelni tudja - mondta Balázs László, a HUPX Zrt. márciusban kinevezett vezérigazgatója kedden Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Budapest, 2013. június 11., kedd (MTI) - Az idén május végéig összesen mintegy 6,3 terawattóra áram fordult meg a magyar áramtőzsdét üzemeltető HUPX Zrt. piacain, ami a magyarországi felhasználás 36 százalékát teszi ki; a társaság arra törekszik, hogy ezt a részarányt növelni tudja - mondta Balázs László, a HUPX Zrt. márciusban kinevezett vezérigazgatója kedden Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Tavaly a másnapi aukciós piacon a tőzsdei összforgalom meghaladta a 6,3 terawattórát, és a határidős piacon is elérte ezt a mennyiséget. Magyarország éves áramfelhasználása 42,3 terawattóra volt 2012-ben.

A másnapi aukciós piacon jelenleg 48 a tőzsdetagok száma, a hosszú távú piacon 29 tag van. Az új vezérigazgató a HUPX egyik feladatának a tőzsdetagok számának további növelését nevezte, illetve azt, hogy minél több szereplőt ösztönözzenek a hosszú távú piacon való megjelenésre is.

A HUPX másnapi aukciós piaca 2010 júliusában kezdte el működését, a hosszú távú fizikai szállítású termékekkel való kereskedésre 2011 júliusa óta van lehetőség. Tavaly szeptemberben indult a cseh-szlovák-magyar másnapi kereskedésű piacok összekapcsolása.

Balázs László elmondta: az árampiacok összekapcsolása óta a forgalom jelentősen növekedett. Az adatok szerint tavaly, és az idei év első hónapjaiban is a másnapi kereskedésű piacon a magyar áramtőzsde csaknem elérte a prágai tőzsde, és jelentősen meghaladta a szlovák tőzsde forgalmát. A HUPX az árampiaci integráció óta forgalomban már megközelítette, és időnként meghaladta a bécsi áramtőzsde forgalmát is.

A várakozásokhoz képest az első negyedév végén még kisebb elmaradás volt, de az április terven felüli teljesítményt hozott a HUPX piacain - ismertette a vezérigazgató. Április 8-án a másnapi piacon a napi forgalom rekordot döntve meghaladta a 41 ezer megawattórát, ami önmagában is a bruttó hazai fogyasztás mintegy 35 százalékát jelenti. A hosszú távú piacon ugyancsak ebben a hónapban dőlt meg a napi rekord, április 17-én 315 ezer megawattóra volt a forgalom.

A román és a lengyel áramtőzsdével megkezdődtek a tárgyalások csatlakozásról a cseh-szlovák-magyar integrált árampiachoz. A végső cél a teljes európai árampiac összekapcsolása - fejtette ki a vezérigazgató.

Az áramtőzsde tagjainak többsége nem csak villamos energiával, hanem földgázzal is kereskedik, így további integrációra is van lehetőség - közölte Balázs László. Az idén januárban indult földgáztőzsdét üzemeltető CEEGEX Zrt. tulajdonosa a HUPX. A HUPX tervei között szerepel a két piac összesen négy elérhető platformjának - másnapi és hosszú távú piacok - minél teljesebb körű integrációja és használatuk ösztönzése.

A HUPX Zrt. 700 millió forint árbevételt és nulla körüli eredményt ért el tavaly. Idén a fejlesztések miatt szintén hasonló eredményre számítanak. Balázs László szerint a termékkínálat és a szolgáltatások további fejlesztésével újabb növekedési lehetőségek vannak az áramtőzsde előtt.

Istvánffy György, a társaság piacműködtetési és fejlesztési vezetője elmondta: június 6-ától új termékkel bővült a HUPX határidős fizikai szállítású piaca, a tagok heti zsinór termékkel (24 órás lekötés) bővíthetik kereskedési tevékenységüket. Már az első kereskedési napon aktív volt a jegyzés - közölte.

Az MVM Csoporthoz tartozó MAVIR 2007 májusában hozta létre az áramtőzsde megalapítására és üzemeltetésére a HUPX Zrt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!