Helyi gazdaság

2013.05.14. 14:53

Támogatják a fogyasztók az állami szerepvállalás erősödését az energiaszolgáltatásban

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - A fogyasztók 53 százaléka támogatja az állami szerepvállalás erősödését az energiaszolgáltatásban, a rezsicsökkentéssel pedig akkor is egyetért 59 százalék, ha az a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz - derül ki az energiainfo.hu energiaipari szakportál kedden ismertetett reprezentatív kutatásából.

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - A fogyasztók 53 százaléka támogatja az állami szerepvállalás erősödését az energiaszolgáltatásban, a rezsicsökkentéssel pedig akkor is egyetért 59 százalék, ha az a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz - derül ki az energiainfo.hu energiaipari szakportál kedden ismertetett reprezentatív kutatásából.

A válaszadók 49 százaléka támogatja a rezsicsökkentést akkor is, ha emiatt a szolgáltatók beruházásokat kénytelenek elhalasztani, 40 százalék viszont ebben az esetben egyértelműen ellene van.

A befektetők jelenlétét az energiaiparban a fogyasztók 21 százaléka támogatja egyértelműen, 38 százalék viszont egyértelműen ellenzi. A versenyt egyébként 46 százalék kifejezetten hasznosnak tartja és csak 20 százalék ítéli károsnak - emelte ki Drucker György, a szakportál vezető elemzője Budapesten sajtóbeszélgetésen.

A kutatás során adott válaszok a pártpreferenciáktól függően is eltértek. A Fidesz támogatónak például 74 százaléka ért egyet az állami szerepvállalás erősödésével, a baloldali válaszadóknak viszont csak 40 százaléka.

A Fidesz szavazóinak 70 százaléka akkor is támogatja a rezsicsökkentést, ha az a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz, míg a baloldal támogatóinak 55 százaléka válaszolt így. A Fidesz támogatóinak 67 százaléka akkor is helyesli a kormányzati intézkedést, ha emiatt beruházásokat kell elhalasztani, a baloldali válaszadók 54 százaléka viszont így már ellenzi a rezsicsökkentést.

A felmérés szerint a fogyasztók alapvetően elégedettek a szolgáltatásokkal. Az áramszolgáltatást a megkérdezettek 71 százaléka teljesen megbízhatónak tartja. A gázszolgáltatás esetében 58 százalék a maradéktalanul elégedettek aránya.

A válaszadók 23 százaléka kifejezetten aggódik Magyarország energiafüggősége miatt, amit főként a fiatalok tartanak gondnak. A megoldás 59 százalék szerint a paksi atomerőmű bővítése, 36 százalék pedig a megújuló energiaforrásokat fejlesztené.

A felmérés másik részét ágazati szakértők körében végezték, eszerint 43 százalék elégedetlen az ágazat privatizációjával, 25 százalék pedig elégedett.

A rezsicsökkentés a válaszadók 10 százaléka szerint semmilyen negatív hatást nem fog eredményezni. Ezzel szemben az árampiac esetében a válaszadók 67, a gázpiac esetében 63 százalék állította azt, hogy megállnak az infrastrukturális beruházások. Az áramszolgáltatásnál 61, a gázszolgáltatásnál 55 százalék prognosztizálja a hálózatok színvonalának folyamatos romlását.

Elbocsátásokat az árampiac esetében 57, a gázpiac esetében 52 százalék valószínűsít.

Egyes egyetemes szolgáltatók kivonulását az energetika mindkét részpiacán 39 százalék tartja valószínűnek.

A reprezentatív kutatást az energiainfo.hu megbízásából a Bell Research késztette telefonos adatfelvétellel, a 18 feletti lakosság körében, 1000 ember megkérdezésével. A szakmai felmérésben 232 válaszadó vett részt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!