Helyi gazdaság

2013.03.24. 11:36

Kiútkeresés a gazdasági válságból

Hajdúszoboszló - A kormány szabadságharca nem a járható út – összegeztek a kerekasztal tagjai.

Hajdúszoboszló - A kormány szabadságharca nem a járható út – összegeztek a kerekasztal tagjai.A gazdaság recesszióba jutott, a jelenlegi konfrontatív gazdaságpolitika nem vezet sehova, hiszen mind a szellemi, mind a működő tőke menekül hazánkból – röviden így összegezhető a konszenzus, ami kialakult azon a kerekasztal beszélgetésen, amit még tavaly kezdeményeztek ellenzéki körök a gazdasági válságból való kiutak megtalálására. A Magyar Szocialista Párt működését segítő szervezetek, valamint a „független baloldali” irányultságúnak tartott, ezáltal nemzetközi tekintélyt kivívó Le Monde diplomatique lap magyar kiadása által fémjelzett párbeszédet idén is a szoboszlói Hotel Barátságban tartották politikusok, közgazdászok, egyetemi tanárok, újságírók részvételével szombaton.

Kulcskérdések

Az uniós források felhasználása az egyik kulcskérdése volt a párbeszédnek: sokat segítenek, de hol van az a kör, amelyik fel tudja használni? Ahhoz, hogy tényleg profitálni tudjon belőle az ország, az oktatásban kellene elhelyezni. Mint azt dr. Katona Tamás egyetemi tanár kiemelte, ma az oktatás nem csökkenti a társadalmi különbségeket. Példa erre a szakképzés, amely alig tartalmaz már közismereti tárgyakat, pedig nem az a célja, hogy 16 évesen munkába álljon a tanuló, hanem olyan képzettséget szerezzen, amellyel megállja a helyét a munkaerőpiacon. A korábbi kormányzati ciklusokban többet (a GDP 5 százalékát elérte) költöttünk az oktatásra – ezt a példát kellene visszahozni – mondta Katona.

A szekcióülések - amelyeken például dr. Artner Annamária (Világgazdasági Kutató Intézet), dr. Kovács Árpád (Költségvetési Tanács) és Scheiring Gábor (Párbeszéd Mo-ért Mozgalom) is megszólaltak - másik témájaként a jegybank is szóba került. – Aggódunk a Magyar Nemzeti Bank függetlenségéért, hiszen az Unióban nem járható út, hogy a fiskális és monetáris politika összekapcsolódik – folytatta.

A konferencia zárszavában olyan lépéseket fogalmaztak meg, mint például hiteles és kiszámítható gazdaságpolitika, növekedés elindulása, járulékcsökkentés, egykulcsos adó megszüntetése, a hatalmasra duzzadt munkanélküliség lefaragása.

- HBN-BB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!