Helyi gazdaság

2013.02.26. 16:23

Westerwelle: eladósodás nélküli gazdasági növekedésre ad lehetőséget a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodás

Berlin, 2013. február 26., kedd (MTI) - Guido Westerwelle német külügyminiszter szerint kulcsfontosságú a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet létrehozása, mert annak révén úgy lehet ösztönözni a gazdasági növekedést, hogy nem emelkedik az adósságteher.

Berlin, 2013. február 26., kedd (MTI) - Guido Westerwelle német külügyminiszter szerint kulcsfontosságú a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet létrehozása, mert annak révén úgy lehet ösztönözni a gazdasági növekedést, hogy nem emelkedik az adósságteher.

A német diplomácia vezetője John Kerry amerikai külügyminiszterrel közösen tartott keddi berlini sajtótájékoztatóján sürgette az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások megindítását. A lehetőség adott, már csak élni kell vele - hangoztatta Westerwelle, utalva arra, hogy Barack Obama amerikai elnök február közepén jelezte, az Egyesült Államok készen áll az átfogó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség kiépítésére.

A német külügyminiszter hozzátette: a tárgyalási folyamatot már az idén nyáron el kell indítani. Kiemelte: a megállapodás révén jelentős számban jöhetnek létre új munkahelyek az Atlanti-óceán mindkét partján, és a gazdasági növekedést az államháztartási konszolidáció veszélyeztetése nélkül lehet ösztönözni.

A bemutatkozó látogatáson Berlinben tartózkodó John Kerry megerősítette, hogy Barack Obama második ciklusának egyik kiemelt projektje a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet létrehozása.

Az ifo német gazdaságkutató intézet szerint Németországban 1,6 százalékkal emelkedhetnek a reálbérek és 110 ezer új munkahely jöhet létre, ha sikerül "ambiciózus" megállapodást kötni a transzatlanti közös piac létrehozásáról. A Handelsblatt keddi számában ismertetett elemzés szerint "a liberalizáció nem egyszerűen új munkahelyeket, hanem a jelenleginél jobban fizető állásokat teremt", és húsz éven belül 8,3 százalékkal emeli az általános életszínvonalat Németországban. Ehhez az szükséges, hogy a kereskedelmi korlátok minden területen megszűnjenek, vagyis a vámjellegű korlátozások leépítése mellett az úgynevezett nemtarifális akadályokat is meg kell szüntetni, így egységesíteni kell egyebek között a szabványok és tanúsítványok rendszerét.

Az EU és az Egyesült Államok között jelenleg évente 700 milliárd euró értékben cserélnek gazdát áruk és szolgáltatások, ami a globális GDP nagyjából 40 százaléka.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!