Helyi gazdaság

2013.02.14. 13:18

Szorosabb kínai-amerikai gazdasági kapcsolatok segíthetnék az Obama elnök által kitűzött célok megvalósítását

Sanghaj, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Nehéz feladatok állnak Barack Obama amerikai elnök előtt, a Kínával való szorosabb gazdasági kapcsolatok ugyanakkor segíthetnének azok megvalósításában - írja a Hszinhua hírügynökség kommentárjában.

Sanghaj, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Nehéz feladatok állnak Barack Obama amerikai elnök előtt, a Kínával való szorosabb gazdasági kapcsolatok ugyanakkor segíthetnének azok megvalósításában - írja a Hszinhua hírügynökség kommentárjában.A Hszinhua szerint Obama elnök második terminusának sikere egyértelműen a gazdasági növekedés mértékétől függ majd. Éppen ezért a Kínával kölcsönös függőségben lévő Egyesült Államoknak a kétoldalú gazdasági kapcsolatok javítására kellene törekednie, az egyik oldal prosperitása ugyanis a másikén is lendíthet.

A világ első és második számú gazdaságának céljai megegyeznek - írja a hírügynökség, amely szerint a két ország növekedését erős és egészséges együttműködés segíthetné, a gazdasági sikerek pedig Obama elnök belföldi ígéreteinek megvalósítása előtt is kiköveznék az utat.

Ahelyett, hogy Kínát vádolnák a magas munkanélküliség miatt, az Egyesült Államok politikusainak el kellene ismerniük, hogy a Kínába irányuló amerikai export növekedése 2001 és 2010 között mintegy hárommillió munkahelyet teremtett az országban - emlékeztet a hírügynökség, utalva arra, hogy a foglalkoztatottság növelése Obama elnök keddi, országértékelő beszédében is kiemelt helyen szerepelt.

Ugyancsak említette az elnök a tiszta energiák kérdését, melyben Kína szintén az Egyesült Államok segítségére lehet, gazdasági szerkezetváltása, valamint piacnyitási elkötelezettsége révén. Az amerikai export célként kitűzött megduplázásának sikere is nagymértékben Kínától függhet, a kelet-ázsiai ország ugyanis az Egyesült Államok egyik leggyorsabban növekvő exportpiaca volt az elmúlt évtizedben, s továbbra is hajlandó mind több amerikai áru vásárlására.

Kínának ma óriási szerepe van az amerikai gazdaság erejének fenntartásában - emlékeztet a Hszinhua, az ország ugyanis az amerikai államadósság legnagyobb vásárlója. A kölcsönös és kiterjedt függőség miatt Kína érdeke az Egyesült Államok talpra állása, gazdaságának növekedése.

A fenntartható kétoldalú kapcsolatokért ugyanakkor tenni kell - szögezi le a hírügynökség. Az amerikai döntéshozóknak például tartózkodniuk kellene a kereskedelmi protekcionizmustól, a befektetőkkel szembeni idegenellenességtől, a kínai valuta értékét illető folytonos háborúskodástól. Ehelyett hosszú távú szemlélet kialakítása szükséges, a kétoldalú kapcsolat milyensége ugyanis az egész világ jólétére is hatással van - véli a Hszinhua.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!