Helyi gazdaság

2013.02.06. 19:07

Szorosabb gazdasági együttműködésre törekszik Szlovákia Törökországgal

Pozsony, 2013. február 6., szerda (MTI) - A Szlovákia és Törökország közötti gazdasági együttműködés szorosabbra fűzése volt a vezető téma, de Ankara Európai Uniós (EU) csatlakozási törekvése is terítékre került Robert Fico szlovák és Recep Tayyip Erdogan török kormányfők találkozóján Pozsonyban szerdán.

Pozsony, 2013. február 6., szerda (MTI) - A Szlovákia és Törökország közötti gazdasági együttműködés szorosabbra fűzése volt a vezető téma, de Ankara Európai Uniós (EU) csatlakozási törekvése is terítékre került Robert Fico szlovák és Recep Tayyip Erdogan török kormányfők találkozóján Pozsonyban szerdán.Szlovákiának nincsenek vitás ügyei Törökországgal, és minden lehetőség nyitva áll a két ország közti gazdasági együttműködés fejlesztésére - szögezte le Robert Fico a török kormányfővel való találkozóját követő sajtótájékoztatón. Rámutatott: a találkozón több megegyezés is született, ezek részben közös tudományos-kutatási projekteket, részben pedig a Szlovákián keresztül történő földgáz szállítását érintik.

Recep Tayyip Erdogan, méltatta a két ország közti jó kapcsolatot és köszönetet mondott azért a diplomáciai segítségért, amelyet országának Szlovákia nyújt az Európai Unióhoz való csatlakozási törekvései kapcsán.

Az egyeztetés során Szlovákia három közös, az energetikai szektort érintő tudományos-kutatási projektre tett javaslatot. "Mindenekelőtt egy a villamos energia nukleáris úton történő előállítása terén megvalósítandó kutatási projektről volt szó, valamint egy, az olaj- és földgázvezetékek biztonsági rendszereit érintő fejlesztésről, továbbá egy közös, kutatóközpont létrehozásáról isztambuli székhellyel" - fejtette ki Robert Fico.

Erdogan kijelentette: a jó idegenforgalmi kapcsolatok további erősítése érdekében lépéseket tesz arra, hogy Törökország eltörölje a szlovák állampolgárokra vonatkozó vízumkényszert.

Robert Fico Törökország uniós csatlakozási tervei kapcsán elmondta, hogy Szlovákia támogatja az EU bővítését és azt az alapelvét vallja, hogy minden országnak joga van csatlakozni, amely azt igényli és teljesíti a szükséges feltételeket.

Recep Tayyip Erdogan arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy meddig hajlandó Törökország várni a csatlakozásra, rámutatott: Ankara ötven évvel ezelőtt kopogtatott először Európa ajtaján, de még mindig az ajtó előtt áll. Hozzáfűzte: bár mostanáig nem közölték, hogy országa melyik csatlakozási feltételt nem teljesíti, még mindig türelemmel várnak. "Ám eljöhet az az idő, amikor azt kell majd mondani, hogy elég volt" - tette hozzá.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!