Helyi gazdaság

2013.02.22. 16:29

Szijjártó Belgrádban: újabb határátkelők nyílnak, felújítják a Budapest-Belgrád vasútvonalat

Belgrád/Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) - Újabb határátkelők megnyitásáról, a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról tárgyalt pénteken Belgrádban Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

Belgrád/Budapest, 2013. február 22., péntek (MTI) - Újabb határátkelők megnyitásáról, a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról tárgyalt pénteken Belgrádban Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.Az MTI-nek telefonon nyilatkozva a politikus elmondta: megbeszélései keretében találkozott a magyar-szerb gazdasági vegyes bizottság társelnökével, Goran Knezevic mezőgazdasági, erdő- és vízgazdálkodási miniszterrel és olyan szerb vállatok képviselőivel, akik érdekeltek az együttműködésben magyar cégekkel.

A Vanja Vukic belügyi államtitkárral folytatott megbeszélésen három új közúti határátkelőhely megnyitásáról született megegyezés. Ez Szijjártó Péter közlése szerint azt jelenti, hogy a jelenlegi 33-55 kilométerenkéntinél sűrűbben lesz majd átlépési lehetőség Magyarország és Szerbia határán. Mint mondta, a magyar-szerb határon nappal öt, éjjel pedig három helyen lehet a határt átlépni, ami óriási versenyhátrányt jelent azzal összehasonlítva, hogy Nyugat-Európában sokkal sűrűbb, helyenként 2-3 kilométerenként lehet átjutni a határ túloldalára.

Az idén áprilisban Ásotthalomnál nyílik átkelő, míg jövő év áprilisában megújul az egykori Röszke-Horgos közötti határátkelő. Előkészítik egyúttal a Bácsszentgyörgy és Hadikfalva közötti átkelő megnyitását is. A szükséges források magyar oldalon a költségvetésben már rendelkezésre állnak - hangoztatta az államtitkár.

Szijjártó Péter vendéglátóival megállapodott arról, hogy megkezdik a Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának előkészületi munkálatait. A két vasúttársaság vezetői hozzálátnak a költségkalkuláció kidolgozásához. "A Budapest és Belgrád közötti vasútvonalat felújítjuk és modernizáljuk. Kétvágányú villamosított vasútvonal jön létre, amelyen a vonatok óránkénti 160 kilométeres sebességgel közlekedhetnek majd" - mondta az államtitkár.

Hozzátette, hogy a megvalósítás egyik forrása az a 10 milliárd dolláros közép-európai fejlesztési hitel lehet, amelyet Ven Csia-pao kínai miniszterelnök tavaly jelentett be Varsóban.

Szijjártó Péter végezetül elmondta, belgrádi tárgyalásain megállapodás születetett arról is, hogy Magyarország és Szerbia összeköti villamos energiarendszereit. A két rendszerirányító hatóság vezetője március 20-án találkozik, amikor meghatározzák a villamosvezetékek összekapcsolásának határátlépési pontját.

 - MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!