Helyi gazdaság

2013.02.08. 16:07

Gőgös Zoltán: két héten belül álljon fel a tárcaközi bizottság a Mal-ügyben!

Ajka, 2013. február 8., péntek (MTI) - Két héten belül álljon fel az a tárcaközi bizottság, melynek feladata a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) kisegítése a válságból, a bányászati szakágazat és több ezer munkahely megmentése - mondta Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő pénteken Ajkán.

Ajka, 2013. február 8., péntek (MTI) - Két héten belül álljon fel az a tárcaközi bizottság, melynek feladata a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt. (Mal Zrt.) kisegítése a válságból, a bányászati szakágazat és több ezer munkahely megmentése - mondta Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő pénteken Ajkán.Az ellenzéki politikus sajtótájékoztatón kifejtette: a helyzet - ami azután jött létre, hogy a Mal február 4-én bejelentette a halimbai bauxitbánya bezárását és közel 200 ember elbocsátását - azonnali cselekvést kíván.

A tárcaközi bizottság, aminek feladata lett volna a tavaly kidolgozott reorganizációs terv megvalósítása, a cég kisegítése a válságból, nem alakult meg - emlékeztetett.

A képviselő ezért azt kéri a kormánytól, hogy két héten belül álljon fel a bizottság, amelynek dolga lesz a Mal kisegítése a válságból, s tegye meg, amit kell azért, hogy "ne szűnjön meg egy komplett üzletág" és több ezer munkahely.

Horváth József, Ajka MSZP-s alpolgármestere azt kérte a kormánytól, vállalja át a Mal negyedmilliárdos adótartozását, különben a város nem tudja teljesíteni kötelezettségeit.

Pad József, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet vezetője szerint a bauxitbánya bezárása nem csupán a Mal által bejelentett közel 200 munkahely megszűnését jelenti, hanem hosszabb távon, a beszállítói körben 500 ember veszítheti el emiatt a munkahelyét.

A Mal február 4-én jelentett be 196 fős csoportos létszámleépítést a halimbai bauxitbánya bezárása miatt: a hidrátgyártás során feldolgozható bauxit mennyisége ugyanis radikálisan csökkent, ezért a bánya gazdaságos működtetésére nincs esély. Azóta a bezárási műszaki üzemi tervet be is nyújtották.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!