Helyi gazdaság

2013.02.14. 16:05

GDP, infláció - Londoni elemzők: 5 százalék alá kerülhet az MNB-kamat

London, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - A konszenzusos várakozásnál jóval gyengébb tavalyi negyedik negyedévi GDP-becslés és az infláció januárban mért jelentős lassulása felveti annak a lehetőségét, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akár 5 százalék alá is csökkentheti alapkamatát - jósolták a csütörtöki adatismertetések után londoni pénzügyi elemzők.

London, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - A konszenzusos várakozásnál jóval gyengébb tavalyi negyedik negyedévi GDP-becslés és az infláció januárban mért jelentős lassulása felveti annak a lehetőségét, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akár 5 százalék alá is csökkentheti alapkamatát - jósolták a csütörtöki adatismertetések után londoni pénzügyi elemzők.

A citybeli elemzői közösségben emellett most már kezd konszenzusos előrejelzéssé válni, hogy a magyar gazdaság az idei évet is recesszióban tölti.

A KSH gyorsbecslése 2,7 százalékos éves összevetésű GDP-mínuszt jelez a tavalyi negyedik negyedévre, a tizenkét hónapra számolt múlt havi infláció pedig 3,7 százalékra lassult a decemberben mért 5 százalékról.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont londoni szakelemzők 1,8-2,8 százalék közötti prognózisokat adtak a GDP-visszaesés mértékére, inflációs előrejelzéseik sávja januárra 3,8-4,1 százalék volt.

A 4cast nevű vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői a csütörtöki adatsort kommentálva elképzelhetőnek nevezték, hogy az új inflációs és GDP-számok láttán a piac az eddig vártnál is nagyobb MNB-kamatcsökkentés árazásába kezd.

A ház elemzői szerint a két számsor valószínűleg önmagában elegendő lesz a monetáris enyhítési ciklus folytatásához, és ha a piaci kondíciók engedik, az MNB-alapkamat az 5 százalékos szint alá is csökkenhet.

A 4cast szakértői a januári inflációval kapcsolatban "jó hírnek" nevezték, hogy nincsenek egyértelmű jelei az újonnan bevezetett pénzügyi tranzakciós illeték szélesebb körű árfelhajtó hatásának.

A cég szerint ugyanakkor valamelyest aggasztó, hogy a nem hatósági áras szolgáltatási szektorban 1,6 százalékkal emelkedtek havi összevetésben a fogyasztói árak a múlt hónapban. Ez jóval meredekebb áremelkedés a vártnál ebben a komponensben, és lehet annak a jele is, hogy kedvezőtlen változás történt az inflációs várakozásokban - hangsúlyozták a 4cast elemzői.

A ház szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy ez "különösebben aggasztaná" az MNB monetáris tanácsának külső tagjait.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai a csütörtöki adatsorokat értékelve közölték, hogy bár az idei második negyedévre várnak valamelyes növekedést a magyar gazdaságban, 2013 egészére szóló prognózisukat azonban - a vártnál gyengébb tavalyi negyedik negyedév áthúzódó hatásai miatt - rontották, és most már 0,2 százalékos idei GDP-visszaeséssel számolnak az eddig érvényben tartott, stagnálását valószínűsítő előrejelzésük helyett.

A ház szakértői szerint, bár a negyedik negyedévi GDP-adat részletes bontásban még nem áll rendelkezésre, az eddig megismert havi aktivitási adatokból kitűnik, hogy a magyar gazdaság csaknem mindegyik kulcsszektorában visszaesett a teljesítmény, és a nettó export egyébként pozitív hozzájárulása is valószínűleg gyengült a negyedik negyedévben.

A JP Morgan londoni elemzői szerint a háztartási áram- és földgázdíjszabások 10 százalékos csökkentésének hatására márciusra vagy áprilisra valószínűleg 2,5 százalékig csökken a tizenkét havi magyarországi infláció. Utána a nyár folyamán várhatóan ismét felfelé indul, de csak enyhe ívben, és így is az MNB 3 százalékos célszintje közelében marad - jósolták a cég szakértői.

A ház londoni közgazdászai közölték, hogy az idei egész évi átlagos magyarországi inflációra szóló előrejelzésüket az eddigi 3,2 százalékról 2,9 százalékra módosították.

A JP Morgan szakértői mindezt egybevetve úgy értékelték, hogy a "siralmas" tavalyi negyedik negyedévi GDP-teljesítmény és a vártnál alacsonyabb januári infláció valószínűleg további lendületet ad az MNB monetáris enyhítési ciklusának. A ház elemzői közölték: a jelenlegi negyedévben még két MNB-kamatcsökkentést - és így márciusig 5 százalékra csökkenő alapkamatot - várnak, és most már azt is valószínűsítik, hogy a monetáris tanács a második negyedében két további kamatcsökkentést hajt végre, 2013 közepéig 4,50 százalékra süllyesztve a jegybanki kamatot, ha a forintgyengülés nem ölt "szélsőséges" mértéket.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó szakértői csütörtöki előrejelzésükben közölték, hogy az idei év egészében 0,3 százalékos GDP-visszaesést és 3,6 százalékos átlagos inflációt várnak Magyarországon. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy inflációs előrejelzésükre lefelé ható kockázatokat látnak arra esetre, ha a kormány az idén további lakossági közműdíj-csökkentéseket hajt végre.

A ház londoni elemzői közölték azt is, hogy a kedvező inflációs kilátások és a gazdasági teljesítményre ható, lefelé mutató kockázatok miatt 4 százalékra csökkentették az MNB idei kamatmélypontjára adott előrejelzésüket az eddig érvényben tartott 5 százalékról.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai szerint a kamatprognózis módosításához hozzájárult az is, hogy véleményük szerint a monetáris tanács szempontjából fontos pozitív tényező az általánosságban kedvező piaci hangulat, valamint az, hogy javult a magyar gazdaság finanszírozási környezete az e héten végrehajtott dollárkötvény-kibocsátás után.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői a csütörtöki GDP-becslést kommentálva kiemelték azt a véleményüket, hogy a tavalyi negyedik negyedévben az Európai Unión belül valószínűleg csak a portugál és a görög gazdaság produkált a magyar GDP-mínusznál nagyobb éves összevetésű visszaesést.

A ház elemzői közölték: az idei év egészére 0,5 százalékos GDP-csökkenést várnak a magyar gazdaságban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!