Helyi gazdaság

2013.02.19. 16:56

Együtt 2014: négymillió adózó járna jobban az általunk javasolt adórendszerrel

Budapest, 2013. február 19., kedd (MTI) - Az Együtt 2014 szerint az általuk javasolt adórendszerrel csaknem négymillió adózónak nőne a nettó fizetése.

Budapest, 2013. február 19., kedd (MTI) - Az Együtt 2014 szerint az általuk javasolt adórendszerrel csaknem négymillió adózónak nőne a nettó fizetése.A választói mozgalom az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, hogy a jelenlegi kormány által bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó igazságtalan, mert a gazdagoknak kedvez. 2010-hez képest a havi bruttó egymillió forintot keresők 180 ezerrel többet vihetnek haza, miközben az alacsony jövedelműek 10 százalékos nettó reálbércsökkentést voltak kénytelenek elszenvedni.

Az Együtt 2014 a társadalmi szolidaritás legfontosabb elemének azt tartja, hogy a tehetősebbek nagyobb mértékben járuljanak hozzá a terhekhez, mint az alacsonyabb jövedelműek. Ezért a progresszív jövedelemadó és az adójóváírás visszaállítását látják szükségesnek.

Ez két adókulcsot jelent - részletezték -, a második kulcs határa havi bruttó 400 ezer forintnál lenne. Magyarországon ma 4,5 millióan fizetnek adót a jövedelmük után, és közülük mintegy 300 ezer ember keres bruttó 400 ezer forint fölött, vagyis nekik kellene mérsékelt többletterhet vállalniuk, hogy a többi csaknem négymillió adózónak nőjön a nettó fizetése - fejtette ki tájékoztatásában a választói mozgalom, hozzátéve, hogy a minimálbért keresők esetében az általuk felvázoltak nettó 8-10 százalékkal emelnék a legalacsonyabb fizetést.

"Programunk bemutatása után a Fidesz elkezdheti levetetni a minimálbér csökkentéséről szóló hazug plakátokat. Vagy a fejeket kell kicserélnie Orbánra és Matolcsyra" - zárta közleményét az Együtt 2014.

A Bajnai Gordon volt miniszterelnök vezette Haza és Haladás, valamint az Együtt 2014 gazdaságpolitikai elképzeléseit hétfőn Budapesten mutatták be.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!