Helyi gazdaság

2013.02.07. 17:26

Bankunió - Farkas Ádám: még sok a nyitott kérdés

Budapest, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - Jóllehet az egységes európai bankfelügyelet (SSM) létrehozásával kapcsolatosan politikai egyezség született, és nagyon közel van a végső megállapodás, a közös bankválság-rezolúciós mechanizmus és a bankbetét-biztosítás kidolgozása még várat magára, és nehéz feladat lesz - mondta az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) főigazgatója csütörtökön Budapesten.

Budapest, 2013. február 7., csütörtök (MTI) - Jóllehet az egységes európai bankfelügyelet (SSM) létrehozásával kapcsolatosan politikai egyezség született, és nagyon közel van a végső megállapodás, a közös bankválság-rezolúciós mechanizmus és a bankbetét-biztosítás kidolgozása még várat magára, és nehéz feladat lesz - mondta az Európai Bankfelügyeleti Hatóság (EBA) főigazgatója csütörtökön Budapesten.A Joint Venture Szövetség és több budapesti kereskedelmi kamara által szervezett fórumon Farkas Ádám közölte: a kidolgozott rendszer megteremti a lehetőségét annak, hogy az euróövezeten kívüli államok is csatlakozzanak, és számukra "nagyon kedvező, nagyon igazságos" feltételeket biztosít. De a bankunió másik két pillére még nem alakult ki, és az ilyen országok számára az igazi mérlegelés akkor jön el, ha már a másik két pillér is látszik.

Elmondta: Magyarország SSM-csatlakozásának kérdése annyiban változtat a hazai bankfelügyeleti gyakorlaton, hogy ha az ország nem lép be, akkor az itt tevékenykedő külföldi tulajdonú vállalatok konszolidáló felügyelete nem az adott nemzeti - osztrák, belga, vagy éppen olasz - felügyelet lesz, hanem az Európai Központi Bank, a magyar bankok pedig maradnak nemzeti felügyelet alatt. Ezzel szemben, ha Magyarország belép, akkor a rendszerszempontból kiemelt fontosságú bankok az EKB-hoz kerülnek, a többi pedig nemzeti felügyeleti hatóságok alatt marad.

A banki szakember emlékeztetett: az egységes európai bankfelügyelet tervezett, 2014. március 1-jei indulásához még a következő két hónapban döntést kell hozniuk az európai állam- és kormányfőknek az Európai Unió alapszerződésének módosításáról, illetve az EBA szabályozásának megváltoztatásáról. Előbbivel kapcsolatosan elmondta: a nemzeti kormányok ezzel átadják a felügyeleti jogkörüket az EKB-nak, de ez csak a tagállamok egyhangú döntése alapján valósulhat meg.

Farkas Ádám a bankunió felé vezető integrációs pályát ismertetve elmondta: ha a felügyelet felkerül európai szintre, akkor megkerülhetetlen, hogy a válsághelyzetbe került bankok szanálása is európai szintre kerüljön.

Elmondta: a közös válságkezelés kérdésében politikai egyészség van, a részletekről még vita zajlik. A konkrét jogszabálytervezet előkészítése zajlik, várhatóan nyáron megjelenik, és az év második felében bekerül a döntéshozatali folyamatba - tette hozzá.

Farkas Ádám az euróövezeti bankrendszer helyzetét értékelve elmondta: az elmúlt hónapokban egyértelműen javult a pénzintézetek tőkehelyzete, de akár az elmúlt napok hírei, így egy holland bankmentés, illetve egy olasz pénzintézettel kapcsolatos hírek is jelzik, hogy nincs ok a túlzott megelégedésre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!