Helyi gazdaság

2013.02.20. 15:44

A MOSZ a készülő üzemgazdálkodási törvény tervezetének társadalmi vitáját sürgeti

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) - a sajtóhírek szerint készülő - üzemgazdálkodási törvény tervezetének nyilvánosságra hozatalát és társadalmi vitáját sürgeti, megfogalmazásuk szerint a felesleges feszültségek elkerülése, a vidék békéjének megőrzése érdekében.

Budapest, 2013. február 20., szerda (MTI) - A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) - a sajtóhírek szerint készülő - üzemgazdálkodási törvény tervezetének nyilvánosságra hozatalát és társadalmi vitáját sürgeti, megfogalmazásuk szerint a felesleges feszültségek elkerülése, a vidék békéjének megőrzése érdekében.A szervezet a Magyar Nemzet szerdai cikkére reagált, amelyben a lap a birtokába jutott tervezetre hivatkozva arról számol be, hogy a mezőgazdasági kivitel jelentős részét adó agrárgazdaságokat arra köteleznék, hogy öt éven belül mondjanak le az 1200 hektárnál nagyobb földterületeikről.

A MOSZ megdöbbentőnek tartana egy ilyen irányú elképzelést, mert ez véleménye szerint sértené az alaptörvényt, valamint a jogbiztonság elvét. A MOSZ ezért abban bízik, hogy az Országgyűléshez benyújtandó gazdálkodási törvénytervezetben ilyen szabályozás nem lesz. A jogalkotónak tisztában kell lennie azzal, hogy egy ilyen intézkedés megismételné a 90-es évek elejei drasztikus - akkor 40 százalékos - mezőgazdasági termelés visszaesést, valamint az arra az időszakra jellemző, folyamatosan kétszámjegyű fogyasztói áremelkedést - fogalmaznak. A lakosság csökkenő fizetőképes kereslete mellett ez elviselhetetlen terhet jelente, nemcsak a legszegényebb rétegeknek, hanem a magyarországi középosztálynak is. Egy ilyen hatás bekövetkezéséért a jogalkotót terhelné a felelősség - tartalmazza a közlemény.

Az MTI-nek a vidékfejlesztési tárcánál későbbre ígértek tájékoztatást.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!