Helyi gazdaság

2013.02.21. 18:25

A magyar-ukrán határtérség közös innovációs fejlesztéséről tanácskoznak Ungváron

Ungvár, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - A magyar-ukrán határtérség közös innovációs fejlesztéséről kezdődött kétnapos tanácskozás csütörtökön Ungváron; elhangzott, hogy innovációs és technológiai transzfer irodákat hoznak létre és működtetnek Záhonyban és Ungváron.

Ungvár, 2013. február 21., csütörtök (MTI) - A magyar-ukrán határtérség közös innovációs fejlesztéséről kezdődött kétnapos tanácskozás csütörtökön Ungváron; elhangzott, hogy innovációs és technológiai transzfer irodákat hoznak létre és működtetnek Záhonyban és Ungváron.A magyar-ukrán határtérségben működő innovációs és technológiai transzfer irodák létrehozását támogató kétéves európai uniós projekt megvalósításának zárókonferenciája kezdődött el magyar és ukrán szakemberek részvételével.

A tanácskozást megnyitó előadásában Széles András, a projektet magyar részről lebonyolító Záhony és Térsége Fejlesztési Kft. ügyvezetője kifejtette: a kétéves projekt az ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg. Célja a magyar-ukrán határtérségben működő vállalkozások innovációs tevékenységének javítása, a térségben működő kis- és közepes vállalatok (kkv), kutatóintézetek közötti "hídszervezetek" létrehozása, innovációs szolgáltatások kialakítása és bevezetése. Ennek megfelelően a projekt célcsoportjai a magyar-ukrán határtérségben működő kkv-k, tudásközpontok, kutató- és oktatási intézmények, innovációs fejlesztéssel foglalkozó szervezetek voltak - tette hozzá.

A szakember elmondta, hogy a projekt keretében innovációs és technológiai transzfer irodákat hoznak létre és működtetnek Záhonyban és Ungváron. Ezek feladata lesz a középtávú határ menti együttműködés feltételrendszerének kialakítása, vállalatok, intézmények innovációs auditjának az elvégzése, piacképes kutatási projektek, kutatóintézetek projektjeinek feltérképezése - emelte ki. Emellett oktatás és képzés, börzék, innovációs workshopok szervezése és lebonyolítása, online innovációs felület kialakítása és tanácsadás is része lesz a projekttevékenységnek.

A program finanszírozásáról elmondta: a teljes megvalósítási költség 334 ezer euró volt, amelynek közel 94 százalékát az uniós támogatás tette ki.

A projektet ukrán részről megvalósító Kárpátaljai Regionális Beruházási és Fejlesztési Központ igazgatója, Vaszil Matyij előadásában hangsúlyozta: a Kárpátalján működő vállalatok számára nagyon fontos a fejlesztést és a nemzetközi piacokra kijutást segítő innovációs és technológiai transzfer irodák létrehozása. Tájékoztatása szerint a kárpátaljai irodát az Ungvári Nemzeti Egyetemen hozzák létre, s ezzel párhuzamosan a régióban elsőként innovációs mérnökképző és logisztikai szakot indítanak a felsőoktatási intézményben. A fiatal szakemberek képzését részben EU-országokból meghívott tanárok és európai felsőoktatási intézményekben rendszeresített oktatási programok révén biztosítják majd - emelte ki az ukrán szakember, aki nagyra értékelte a magyar partnervállalat közreműködését a projekt megvalósításában.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!