Helyi gazdaság

2013.02.14. 15:16

A helyi gazdaságot erősítené az LMP

Tamási, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Az LMP szerint a közmunkaprogramokra fordított pénzt hasznosabban lehetne elkölteni egy helyi közösségfejlesztési alap rendszerében.

Tamási, 2013. február 14., csütörtök (MTI) - Az LMP szerint a közmunkaprogramokra fordított pénzt hasznosabban lehetne elkölteni egy helyi közösségfejlesztési alap rendszerében.

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika (LMP) politikusa csütörtökön Tamásiban a helyi gazdaság fejlesztéséről tartott sajtótájékoztatón kifejtette: nagy szükség lenne az LMP alternatív költségevetésében is szereplő helyi közösségfejlesztési alapra, amely 63 milliárd forinttal működne.

A párt politikusai január vége óta tartó országjárásuk során olyan településeket keresnek fel, ahol a helyi önkormányzatok, polgármesterek sokat tesznek azért, hogy mérséklődjenek a szociális problémák, növekedjen a foglalkoztatás, és mindezt a környezettel összhangban teszik - ismertette, jelezve: pártja tavasszal hozza nyilvánosságra zöld munkahely-teremtési programját, amely külön foglalkozik a helyi gazdaságfejlesztéssel.

Magyarországon jól azonosítható helyi szükségletek vannak, azonban adminisztratív terhek nehezítik azoknak a vállalkozásoknak a piacon maradását, amelyek ezeket a szükségleteket akarják kielégíteni - mondta. Az LMP ezért fontosnak tartaná, hogy az öt főnél kisebb mikrovállalkozások adminisztrációs terheit komolyan csökkentsék.

Szél Bernadett szerint sok munkahelyet lehetne létrehozni az energiahatékonyság területén. Az LMP által javasolt zöld beruházási alap a gazdaság olyan szegmensében teremtene munkát, amelyre nagy igény lenne - tette hozzá.

Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselői csoportjának vezetője arról szólt, hogy a hétfőn elfogadott új polgári törvénykönyv (Ptk.) nagymértékben befolyásolja a helyi gazdaság, a helyi termelők, a kis- és középvállalkozások lehetőségeit a következő évtizedekben.

Az új Ptk.-tól azt várták, hogy növelje a közpénzek felhasználásának átláthatóságát, nyújtson védelmet a helyi beszállítóknak, termelőknek, illetve legyen tekintettel a jövő generációk érdekeire és a természeti erőforrásokra - mondta az ellenzéki politikus. Közölte, egyik javaslatuk szerint erőfölényben lévő kereskedelmi lánc nem alkalmazhatott volna 60 napon túli fizetési határidőt a beszállító kisvállalkozásokkal szemben, az LMP módosító javaslatait a kétharmados parlamenti többség azonban lesöpörte.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!